Fira våffeldagen
Tips & recept
Här har vi därför samlat allt du behöver för att fira våffeldagen den 25 mars med goda våfflor. Ett tips är att uppgradera till ett dubbel våffeljärn - för ingen gillar att vänta på sin våffla.
Våfflor med mascarpone, fikon, pistage och honung
Ingredienser
ca 4 portioner
Våffelsmet
3 ½ dl mjölk
2 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
50 g smält smör, svalnat
3 ½ dl mjölk
2 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
50 g smält smör, svalnat
Topping
250 g mascarpone
3 msk florsocker
finrivet skal från ½ citron
1 tsk färskpressad citronsaft
4 fikon
1 dl hackade pistagenötter
flytande honung
250 g mascarpone
3 msk florsocker
finrivet skal från ½ citron
1 tsk färskpressad citronsaft
4 fikon
1 dl hackade pistagenötter
flytande honung
Gör så här
Vispa ihop mjölk, ägg, mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt det smälta smöret och vispa till en slät smet. Grädda våfflorna.
Blanda mascarpone, florsocker, citronskal- och saft. Skär fikonen i klyftor.
Dela varje våffla i fyra delar. Gör små staplar och toppa med mascarponekräm, fikon och pistagenötter. Ringla över honung.
Dela varje våffla i fyra delar. Gör små staplar och toppa med mascarponekräm, fikon och pistagenötter. Ringla över honung.
Annorlunda våffla
Har du hört talas om en bubbelvåffla? Det är en populär street-food-dessert som har tagit världen med storm. Våfflan fylls med alla tänkliga godsaker såsom glass, frukt och bär. Med ett bubbel-våffeljärn kan du grädda dessa fluffiga våfflor som du sedan rullar till en strut och fyller med förslagsvis glass, chokladsås och annat gott. En given succé hos både stora och små!
Tips på goda smakkompisar till våfflor (som är lite matigare):
- Kallrökt lax / avokado / pepparrotsvisp
- Löjrom / semetana / rödlök / gräslök
- Stekta grönsaker / crème fraiche / några droppar citron