/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Stor Glassmaskin guide 2023

Stor Glassmaskin guide 2023
Stor Glassmaskin guide 2023
En glassmaskin är en köksmaskin som används för att göra hemmagjord glass på ett snabbt och enkelt sätt. Genom att blanda, frysa och omröra ingredienserna till perfektion, ger glassmaskiner dig möjlighet att skapa krämig och smakrik glass precis som du vill ha den!
I vår stora guide kan du läsa om vilka olika typer som finns, storlekar, hur en glassmaskin fungerar, rengöring och självklart delar vi våra bästa glassrecept.

Olika typer av glassmaskiner

Det finns olika typer av glassmaskiner med olika storlek och funktionalitet. Här är de vanligaste typerna:
 • Glassmaskin med kompressor. Denna typ av glassmaskin har en inbyggd fryskompressor som kyler glassblandningen. Du behöver inte kyla blandningen separat innan du häller den i maskinen. Kompressorglassmaskiner är vanligtvis lite dyrare, men de ger möjlighet att göra glass snabbt utan att kyla glassblandningen först.
 • Glassmaskin med frysbehållare. Denna typ av glassmaskin använder en separat frysbehållare som kyls i frysen innan användning. Frysbehållaren till glassmaskinen behöver stå i frysen 18-24 timmar innan du kan påbörja tillverkningen. När frysbehållaren är kyld häller du glassblandningen i behållaren. Glassmaskinen använder sedan en inbyggd rörarm och motor för att blanda och frysa glassen. Frysbehållare glassmaskiner är vanligtvis lite billigare i pris.
 • Manuell glassmaskin. Dessa glassmaskiner fungerar genom att du själv vevar rörarmen för att blanda och frysa glassblandningen. Du placerar glassblandningen i en behållare och använder sedan en handvev för att röra om och frysa glassen. Manuella glassmaskiner är mer arbetsintensiva, men de kan vara ett bra alternativ om du inte vill investera i en elektrisk maskin.
 • Mjukglassmaskin. En mjukglassmaskin är en speciell typ av glassmaskin som används för att göra krämig mjukglass. Dessa maskiner använder en speciell teknik för att blanda och frysa glassen samtidigt för att få den karakteristiska konsistensen hos mjukglass.

Storleken på glassmaskinen

Hur stor eller liten glassmaskin du bör köpa beror på dina specifika behov och preferenser. Det finns olika storlekar att välja mellan, så det är viktigt att fundera på hur mycket glass du vill kunna göra åt gången.
Om du bara vill göra enstaka portioner eller mindre mängder glass åt gången kan en mindre glassmaskin räcka. Dessa brukar ha en kapacitet på runt 0,5 till 1 liter. Om du å andra sidan planerar att göra större mängder glass för till exempel fester kan det vara lämpligt att investera i en större maskin. Dessa kan ha en kapacitet på 1,5 liter eller mer.
Det är också bra att överväga utrymmet du har tillgängligt för maskinen. Se till att den får plats i ditt kök eller förvaringsutrymme.

Så fungerar en glassmaskin

En glassmaskin fungerar genom att blanda och frysa ingredienserna samtidigt. Här är en generell beskrivning av hur en glassmaskin fungerar:
 1. Blanda ihop glassingredienserna (grädde, mjölk, socker mm) i en skål.
 2. Kyl glassblandningen i kylskåpet i några timmar. Detta hjälper till att förbättra glassens smak och konsistens.
 3. När glassblandningen är ordentligt kyld monterar du glassmaskinen enligt tillverkarens instruktioner. Maskinen består vanligtvis av en frusen skål eller en kompressor som kyler blandningen. Häll glassblandningen i glassmaskinen.
 4. Slå på glassmaskinen och låt den börja röra om och frysa blandningen. Det finns vanligtvis en motor som roterar skålen och en kylenhet som fryser blandningen.
 5. Glassmaskinen rör om och fryser blandningen under en viss tid, vanligtvis 20 till 40 minuter. Under denna tid börjar blandningen att tjockna och frysa till glasskonsistens.
 6. Om du vill kan du tillsätta extra ingredienser, såsom hackad choklad, nötter eller frukt, mot slutet av tillagningen. Dessa kommer att fördelas jämnt i glassen när den blandas.
 7. När glassen har nått önskad konsistens stänger du av maskinen och tar ut den färdiga glassen. Du kan servera den direkt eller överföra den till en annan behållare för förvaring i frysen.

Bra tips när du ska göra glass i en glassmaskin

 • Se till att frysa ned glassbehållaren eller skålen i frysen i tillräckligt lång tid innan du använder glassmaskinen. Detta säkerställer att glassblandningen fryser snabbare och ger en bättre konsistens.
 • Kyl ned ingredienserna, såsom grädde och mjölk, innan du blandar dem. Kalla ingredienser hjälper till att hålla glassblandningen kallare och underlättar frysprocessen.
 • Det är bra att förbereda glassblandningen i förväg och kyla den i kylen i några timmar eller över natten innan du häller den i glassmaskinen. Detta ger blandningen tid att mogna och smakerna att blanda sig väl.
 • Var noga med att läsa och följa tillverkarens instruktioner för din specifika glassmaskin. Varje maskin kan ha olika rekommendationer för blandningstid, frystid och inställningar.
 • Undvik att överfylla glassbehållaren eller skålen. Glassen kommer att expandera när den fryser, så se till att lämna tillräckligt med utrymme för expansion.
 • När glassen är klar kan den vara lite mjuk. För att få en fastare konsistens kan du överföra den till en separat förslutningsbar behållare och placera den i frysen i ytterligare några timmar innan du serverar.
 • Se till att rengöra glassmaskinen noggrant efter varje användning enligt tillverkarens anvisningar. Detta hjälper till att bevara maskinens funktion och förhindrar att smaker blandas mellan olika glassatser.

Olika typer av glass som man kan göra i en glassmaskin

 • Vanlig gräddglass: Du kan använda en bas av mjölk, grädde, socker och vanilj för att göra en klassisk vaniljglass. Du kan också experimentera med olika smaksättningar som choklad, jordgubbar, karamell, mint eller andra favoritsmaker.
 • Gelato: Gelato är en italiensk variant av glass som är rikare och krämigare än vanlig glass. Den görs med en blandning av mjölk, grädde, socker och äggula. Gelato kommer i många olika smaker som choklad, pistage, kaffe, hasselnöt och frukt.
 • Sorbet: Sorbet är en friskare variant av glass som varken innehåller mjölk eller grädde. Du kan göra sorbet genom att blanda fruktjuice, puré eller färska frukter med socker och vatten. Exempel på populära sorbetar inkluderar hallon, citron, passionsfrukt och mango.
 • Frozen yoghurt: Med hjälp av yoghurt, socker och frukt eller bär kan du göra en hälsosammare variant av glass, kallad frozen yoghurt. Det är en fräsch och lättare alternativ till traditionell glass.
 • Mocktailsorbet: För vuxna kan du experimentera med att göra sorbet med smaker inspirerade av cocktails. Till exempel mojito-sorbet med mynta och lime, eller jordgubbsdaiquiri-sorbet med jordgubbar och rom.

Rengöring av en glassmaskin

För att rengöra en glassmaskin följer du vanligtvis dessa steg:
 1. Stäng av och koppla ur glassmaskinen. Se till att den inte är ansluten till någon strömkälla innan du börjar rengöringsprocessen.
 2. Ta bort alla lösa delar. Om din glassmaskin har löstagbara delar, som exempelvis en behållare, lock, omrörningspaddel eller frysenhet, ta bort dem försiktigt.
 3. Skölj av delarna. Skölj varje del i varmt vatten för att avlägsna eventuella rester av glassblandningen. Använd en mild diskmedel om det behövs och skrubba försiktigt med en mjuk diskborste.
 4. Rengör frysenheten. Om din glassmaskin har en separat frysenhet, rengör den enligt tillverkarens instruktioner. Det kan innebära att man avfrostar enheten eller torkar av den med en fuktig trasa.
 5. Torka av. Torka av alla delar noggrant med en ren handduk eller låt dem lufttorka. Se till att inga vattendroppar eller fukt är kvar innan du sätter ihop glassmaskinen igen.
 6. Montera ihop maskinen. När alla delar är rena och torra, montera ihop glassmaskinen igen enligt tillverkarens anvisningar.
 7. Förvara maskinen på rätt sätt. När rengöringen är klar, se till att förvara glassmaskinen på en torr och ren plats där den är skyddad från damm och fukt.
Kom ihåg att alltid följa tillverkarens specifika instruktioner för rengöring och underhåll av din specifika glassmaskin, eftersom olika modeller kan ha olika rekommendationer.

Varför ska jag köpa en glassmaskin?

Med en glassmaskin kan du göra din egen hemlagade glass med färska ingredienser. Det ger dig full kontroll över kvaliteten på ingredienserna och du kan undvika tillsatser och konstgjorda smaker som kan finnas i köpt glass. Om du vill äta hälsosammare kan du använda naturliga ingredienser, minska mängden socker eller använda alternativa sötningsmedel när du gör din egen glass. Det ger dig möjlighet att anpassa glassen efter dina kostbehov och preferenser. Du kan även experimentera och skapa just den glassmak som du tycker mest om. På lång sikt är det oftast billigare att göra egen glass jämfört med att köpa glass från affären.
Att ha en glassmaskin är även roligt när du har gäster! Vänner och familj kan vara med och göra glassen och bestämma hur den ska smaka. Det blir en rolig aktivitet för både vuxna och barn.