Recept av Rebecka BergströmIngredienser:2 dl blåbär 2 äpplen2 ägg1,7 dl rörsocker2 dl vetemjöl2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker3/4 dl hett vatten0,5 tsk kanelVaniljsås: 2,5 dl mjölk 0,5 vaniljstång0,75 dl strösocker3 st äggulor0,3 dl maizena50 g rumstempererat smör
Gör så här1. Vispa äggen och rörsockret pösigt.2. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner i smeten. Tillsätt vattnet.3. Skala och klyfta äpplena och lägg dem i smeten.4. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant.5. Blanda blåbären med rörsocker och kanel och strö det över kakan.6. Grädda kakan mitt i ugnen i 200 °C i cirka 25 minuter. Låt svalna innan servering.7. Gör vaniljsåsen under tiden kakan är i ugnen genom att koka upp mjölk och innehållet av vaniljstången. Häll sedan över i en värmetålig skål.8. Vispa för hand ihop äggulor, strösocker och maizena. Häll sedan ner äggblandningen i mjölken under konstant vispning.9. Placera skålen över en kastrull med lite vatten i och värm sedan vaniljkrämer över vattenbadet. Rör om konstant och när krämen börjar tjockna tar du av skålen från vattenbadet och rör ner smöret tills det smält.10. Häll över vaniljkrämen i en ny skål och låt svalna först i rumstemp och sedan kylskåp. Rör om då och då i krämen för att förhindra att skinn bildas på toppen.11. Servera och NJUT!
Blåbär- & äppelkaka med hemmagjord vaniljsås
Recept av Rebecka Bergström
Ingredienser:
2 dl blåbär
2 äpplen
2 ägg
1,7 dl rörsocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3/4 dl hett vatten
0,5 tsk kanel
Vaniljsås:
2,5 dl mjölk
0,5 vaniljstång
0,75 dl strösocker
3 st äggulor
0,3 dl maizena
50 g rumstempererat smör
Gör så här
1. Vispa äggen och rörsockret pösigt.
2. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner i smeten. Tillsätt vattnet.
3. Skala och klyfta äpplena och lägg dem i smeten.
4. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant.
5. Blanda blåbären med rörsocker och kanel och strö det över kakan.
6. Grädda kakan mitt i ugnen i 200 °C i cirka 25 minuter. Låt svalna innan servering.
7. Gör vaniljsåsen under tiden kakan är i ugnen genom att koka upp mjölk och innehållet av vaniljstången. Häll sedan över i en värmetålig skål.
8. Vispa för hand ihop äggulor, strösocker och maizena. Häll sedan ner äggblandningen i mjölken under konstant vispning.
9. Placera skålen över en kastrull med lite vatten i och värm sedan vaniljkrämer över vattenbadet. Rör om konstant och när krämen börjar tjockna tar du av skålen från vattenbadet och rör ner smöret tills det smält.
10. Häll över vaniljkrämen i en ny skål och låt svalna först i rumstemp och sedan kylskåp. Rör om då och då i krämen för att förhindra att skinn bildas på toppen.
11. Servera och NJUT!