Tryckkokare
En tryckkokare är det perfekta valet för att både spara tid och energi i köket. Genom att halvera koktiden behåller du matens näringsämnen och vitaminer, samtidigt som du minskar energiförbrukningen. Ett smart och effektivt sätt att laga hälsosam mat!
I lager
Finns i butik
Kategori
Varumärke
C
M
Serie
Material
Tillverkningsland
Färg
Pris
kr
kr
12 produkter
12 av 12 produkter
Tryckkokare är en favorit i köket
Om du väl börjar laga mat i en tryckkokare kommer den antagligen snabbt bli en favorit i köket. För vem vill inte att maten ska gå snabbare att laga, utan att behöva kompromissa med någonting?
Vi har tryckkokare som du kan ställa på spisplattan från Tefal och elektriska från Hamilton Beach.
Hur fungerar en tryckkokare?
En tryckkokare är ett kärl som är lufttätt. Eftersom kärlet är lufttätt släpps ingen ånga ut, i stället ökar trycket i kärlet och därmed kokpunkten. Kärlets höga tryck och temperatur reducerar tillagningstiden rejält, ofta till mindre än halva tiden det skulle tagit att laga maten utan en kokare. Ibland reduceras tiden så mycket som till en fjärdedel.
Hur varmt är det i en tryckkokare?
Temperaturen brukar ligga kring 120 grader.
Kan det bli farligt?
En ventil ser till så att trycket regleras. Skulle ventilen bli tilltäppt finns en säkerhetskonstruktion som aktiveras.
Många fördelar
Snabbt
Det går snabbt att laga mat i en kokare. Alla de rätter som du tidigare har klassificerat som långkok kan du nu kalla för en snabb vardagsfavorit.
Ekonomiskt
En del saker som kostar mindre kan kräva en hel del tillagningstid, exempelvis en del kött och torkade bönor. Med en kokare kan du köpa sådant som du kanske annars drar dig för att köpa för att tillagningstiden är för lång.
”Tid är pengar” är det gamla talesättet som kommer väl till pass när du har en kokare. För om det är något du gör så är det att spara tid.
”Tid är pengar” är det gamla talesättet som kommer väl till pass när du har en kokare. För om det är något du gör så är det att spara tid.
Energibesparande
Det går snabbare, men du behöver inte använda mer energi. Tack vare köksmaskinens konstruktion spar du inte bara tid utan också energiförbrukning.
Lätt
Den är lätt att laga mat i. Det krävs ingen direkt invänjningsperiod för att lära sig maskinen utan ofta är det bara att sätta i gång direkt.
Elektrisk tryckkokare
Det finns elektriska tryckkokare som i stället för att placeras på spisplattan kan stå fristående på köksbänken. Många elektriska kokare är även slowcookers.
Hur använder man en tryckkokare?
En del saker kan vara bra att ha koll på innan du börjar laga mat.
Bra att tänka på:
- Tiden maten ska tryckkokas räknas från det att kokaren börjar koka, inte från den tid som locket sätts på.
- En kokare för spisen kan du använda på alla spisar. Generellt ska tryckkokaren kokas på något lägre temperatur än om du skulle kokat i en vanlig gryta.
- Öppna inte din kokare när den är under tryck. Du kan lätta på trycket på olika sätt, oftast brukar det gå att läsa i receptet hur tryckkokaren helst ska tryckutjämnas.
- Läs alltid den tillhörande manualen för just din maskin.
Olika sätt att tryckutjämna:
- Sätt kokaren i vasken och skölj vatten över locket.
- Ta bort kokaren från plattan och öppna försiktigt låsmekanismen. Ångan kommer då åka ut snabbt och därefter kan du ta av locket.
- Stäng av kokaren och vänta i ungefär en kvart. Trycket kommer du att falla och du kan därefter öppna kokaren. Recept Du kan laga all möjlig sorts mat. Det finns många recept anpassade för just tryckkokare, men våga också att prova dig fram. Oftast är det ju så man hittar sina favoriter.