/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Inspiration till hemmabaren

Allt för hemmabaren, bartillbehör, glas & drinkrecept
Inspiration till hemmabaren
Inspiration till hemmabaren
Att bjuda på festliga drinkar är trevligt när familj och vänner kommer på besök. På den här sidan får du inspiration till hemmabaren - vilka bartillbehör och glas som är bra att ha hemma.

4 tips till hemmabaren

  • Se till att ha rätt bartillbehör. För att kunna blanda olika drinkar är det bra att ha exempelvis shaker, muddler, måttsats (jigger), cocktailskedar, citruspress och isformar hemma.
  • Ha alltid tillräckligt med is tillgängligt för att hålla drinkarna kalla. En iskross och ishink kan vara bra att ha hemma.
  • Ha tillbehör så som cocktailpinnar, drinkparasoll och citrusfrukter tillgängliga för att dekorera dina drinkar och ge dem en extra touch.
  • Se till att ha olika typer av glas, till exempel höga glas, låga glas, champagneglas och vinglas. Glaset kan påverka upplevelsen av drycken, så välj rätt glas för rätt dryck.

Shakers

Många drinkar skakas, ofta tillsammans med is, innan de serveras. Till det behöver du en shaker. Den klassiska shakern kallas för "Boston shaker" och består av en bägare och en topp. När din skakade drink ska hällas upp för du det genom en sil. Vissa shakers har ett extra lock med inbyggd sil, men det vanligaste är att du använder en separat.

Rörkannor och barskedar

En rörkanna, eller ett rörglas, använder du till drinkar som ska röras - inte skakas. Du fyller glaset med drinkingredienserna och is och rör runt med en barsked. Det speciella med en barsked är helt enkelt att den är väldigt lång så du kan röra runt i rörkannan.

Kylare

Med en kylare kan du hålla dina flaskor kalla även utanför kylskåpet. Vissa kylare fyller du med is och så lägger du ner de flaskor du vill hålla kalla, t.ex. vin, bubbel eller öl. Andra kylare är anpassade efter en enstaka flaska och kyls innan i kylskåp eller frys. Oavsett så är det en perfekt kompanjon under sommarens varma dagar!

Isformar

En ljummen cocktail gör ingen glad. Oavsett om du serverar din drink "on the rocks" eller slät kommer antagligen is att involveras någon gång i procesen. Ska du servera drinken med is kan det vara roligt med större isbitar i någon vacker form - kanske stora bollar?

Muddler, mätglas, ishacka & stänkglas

Det finns en uppsjö av tillbehör till hemmabaren, men några av de populäraste är muddler, mätglas, stänkflaska och ishacka. Muddlern använder du för att mosa frukter och bär direkt i glaset eller shakern. Mätglaset är till för att mäta upp drycken så du får rätt proportioner och stänkflaskan används för att addera smaksättare (bitters) som du bara behöver några droppar av. Ishackan använder du om du fryser stora block av is och hackar upp själv!

Serveringsvagn

Serveringsvagnen är inget måste för hemmabaren - men det är väldigt trevlig att se på. En inredningsdetalj som blivit väldigt populär de senaste åren där du kan förvara det du behöver till din hemmabar tillsammans med flaskor och glas.

Glas till hemmabaren

För att kunna blanda olika typer av drinkar är det bra att ha tre olika sorters glas hemma.
  • Höga glas (highballglas) är bra att använda till drinkar som har mycket mixer och is i sig så som mojitos och gin tonic.
  • Låga glas (Old Fashioned-glas) är lämpliga att använda till drinkar som serveras utan is så som whiskey sour eller negroni.
  • Martiniglas som används för att servera Martini, Cosmopoliten eller liknande drinkar i.
Utöver dessa glas är det även bra att ha champagneglas, vinglas och ölglas i din hemmabar.