/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Bakningstrend: Mönstrat bröd

Bakningstrend: Mönstrat bröd
Bakningstrend: Mönstrat bröd
Nu är det skördefest! Vad är då inte bättre än att ta sig an riktigt kreativa bakprojekt med ett gott nymalet mjöl som du köpt hos en lokal kvarn? Upptäck den senaste bakningstrenden: Mönstrat bröd.
Johanna Cryer visar oss hur du dukar upp till en underbar helgfrukost med ett saftigt och knaprigt surdegsbröd som är vackert dekorerat. Passa på att fånga solens sista värmande strålar och öppna upp köket om helgmorgnarna - och duka upp med det som skörden oss just nu skänker. Just nu finns det gott om bär och frukter, varför inte torka eller frystorka och exempelvis göra din egna müsli?
Den största brödtrenden just nu är att göra bröd med ansiktsmönster. Det är både lekfullt och blir verkligen ett minne för de som du samlar runt frukosten - och såklart även bildvänligt! Men det är lite pilligt, men med en rejäl portion tålamod och en riktigt skalpell-vass kniv med ett fint egg så kommer du få till även ditt eget ansiktsbröd. Kom bara ihåg att inte skära ut mönstren för djupt. För att förstärka effekten av mönstren pudrar du mjöl längs linjerna med en sil. Om ett ansikte är överkurs - sänk ambitionsnivån några snäpp och gör enkla snitt i brödet så att det blir vackert vågformat istället.

Baka bröd i gjutjärn

Ett smidigt (och väldigt gott!) sätt att baka bröd på är att göra det i en gjutjärnsgryta, någonting som blivit allt mer populärt på senare år - och som visar på hur mångfacetterad en gjutjärnsgryta är. Gjutjärnsgrytan fungerar som en miniugn och hjälper till att skapa en krispig skorpa och mjuk insida på brödet. Men hur gör man egentligen? I det här receptet kommer vi att ge dig allt du behöver veta för att baka det perfekta gjutjärnsbrödet i en gjutjärnsgryta.

Ingredienser

25 g jäst
6 dl vetemjöl
1 msk honung
3 dl vatten, fingervarmt
Salt

Gör så här

1. Lös upp jästen i det fingervarma vattnet. Tillsätt salt och honung och blanda om.
2. Tillsätt mjölet, lite i taget och blanda om tills du har en jämn deg. Blanda degen tills den börjar släppa från kanterna. Strö över lite mjöl och låt jäsa under duk i 2 timmar eller till dubbelstorlek.
3. Stjälp upp degen på en mjölad bakyta. Strö lite mjöl över degen och vik in kanterna. Degen kan vara lite klibbig så skölj fingrarna i lite vatten för att göra det lättare att arbeta med degen. Lägg tillbaka degen i mjölad bunke med skarvsidan nedåt.
4. Låt jäsa under duk i ca 30 min till. Sätt ugnen på 230 grader och ställ in din gjutjärnsgryta med locket på.
5. Ta ut gjutjärnsgrytan och häl lite neutral olja i. Stjälp upp degen på mjölad bakyta och placera den sedan med skarven upp i grytan. Sätt på locket och ställ in grytan i ugnen i 30 minuter.
6. Ta sedan av locket och låt grädda i ca 15 minuter ytterligare för att få en ännu finare färg på brödet.
7. När brödet är färdiggräddat lyft försiktigt ur brödet ur grytan och låt svalna innan du avnjuter det.