/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Inspiration till uteköket

Produkter & tips
Inspiration till uteköket
Inspiration till uteköket
Att laga mat utomhus ger inte bara utrymme för fler kockar utan inbjuder även till nya tillagningssätt på grillen, i pizzaugnen eller varför inte i en rök. Med rätt produkter kan du bli en mästerkock - vi hjälper dig med inspiration till uteköket!

Utrustning till uteköket

För att kunna laga mat utomhus kan det vara bra att ha följande grundutrustning:
 • En grill, stekhäll och/eller en kokplatta. Det finns en mängd olika grilltyper på marknaden så som gasolgrillar, kolgrillar eller elgrillar. Välj den typen av grill som passar dig bäst.
 • En arbetsyta för att kunna förbereda maten och ha plats att ställa saker på. Det kan vara en bänk, ett bord eller liknande.
 • Förvaring i form av skåp eller hyllor där man kan organisera utrustning och ingredienser.
 • Köksredskap så som skärbärdor, knivar, grillverktyg, pizzasten, hamburgerpress mm.
 • Tillgång till vatten. Om man inte har möjlighet att sätta upp en diskho utomhus kan en vattenslang och hink vara tillräckligt för att exempelvis kunna skölja livsmedel i.

Pizzaugn i uteköket

En pizzaugn kan vara en bra investering till uteköket om du vill kunna baka riktigt goda pizzor. Pizzan lagas på kortare tid i en pizzaugn och får en krispig skorpa och jämnt tillagad fyllning tack vare den högre temperaturen och stenplattan som pizzan tillagas på. Pizza som bakas i en pizzaugn behöver inte övervakas på samma sätt som en pizza som grillas på en pizzasten på grillen eftersom värmen är konstant i pizzaugnen.

Köksredskap till uteköket

Att ha rätt köksredskap i uteköket gör matlagningen mycket enklare och roligare. Här tipsar vi om det viktigaste att ha på plats:
 • Grillredskap (grilltång, grillspade och grillgaffel) som är lätta att använda och rengöra är en bra investering till uteköket.
 • En pizzasten och pizzaspade är bra att köpa om du vill baka pizza på grillen.
 • Hamburgerpress eller smashjärn är ett måste om du vill grilla goda hamburgare.
 • En grillbricka eller wokpanna kan vara en bra investering om vill grilla eller woka grönsaker i olika storlekar.
 • Om du vill grilla kött eller grönsaker på spett är grillspett ett måste.
 • Ett hölster kan vara bra att investera i om du vill grilla fisk.
 • För att hålla koll på innertemperaturen på kött, fisk och kyckling är en stektermometer bra att köpa.
 • För att hålla grillen ren och i gott skick behöver du en grillborste för att ta bort matrester och annat smuts.
 • Bra köksknivar och en skärbräda är bra att ha även i uteköket.

Laga mat på saltsten

Saltsten härstammar från Himalayabergens hjärta och består av 100% naturligt kristallsalt. Den är inte bara läcker att servera maten på utan ger även dina rätter en perfekt "salt touch". Du kan använda den för tillagning av maten direkt på stenen eller för servering av olika kalla maträtter. Stenen går utmärkt att värma upp på grillen för att sedan vid matbordet tillaga små fisk- och kötträtter, vilket är ett trevligt alternativ om sällskapet gillar olika saker.
Tillagning:
BBQ/gasgrill - Starta uppvärmning av saltstenen med låg temperatur. Efter 30 minuter kan värmen ökas och efter ca 45 minuter är stenen redo att användas.
Ugn - Saltstenen kan även användas i ugn, men den får inte vara förvärmd då det är risk att den spricker. Öka värmen till 60°C, och höj sedan temperaturen var 20:e minut under 1 timme. Max temp: 180°C.
Nedkyld Saltsten - Placera saltstenen i frysen. Efter ungefär 30 minuter är den redo att serveras på. Du kan även servera efterrätten på den nedkylda saltstenen.
Flytta ut köket - Köksredskap & Bestick

Så rengör du saltsten

Att rengöra en saltsten är enkelt men viktigt för att bibehålla dess livslängd och säkerhet för matlagning.
1. Låt saltstenen svalna helt efter användning. Undvik att utsätta den för temperaturförändringar som kan orsaka sprickor.
2. Skrapa bort eventuella matrester från ytan med en spatel eller en hård borste.
3. Använd en ren fuktig trasa eller svamp för att torka av saltstenen. Använd inte tvål eller diskmedel eftersom detta kan påverka stenens naturliga smak.
4. Om det finns kvarvarande matrester eller fläckar, använd en mjuk borste och en blandning av varmt vatten och bikarbonat för att skrubba ytan försiktigt. Skölj sedan av saltstenen med rent vatten och torka av med en ren trasa.
5. Låt saltstenen lufttorka helt innan du lägger undan den.

Inredning till uteköket

Samla köksredskap och färska örter i vackra krukor, förvara bestick, glas och tallrikar stå i lådor eller backar och sätt upp lyktor och en ljusslinga över uteköket för att sätta stämningen. En filt kan även vara skönt att ha tillhands innan värmen stiger, liksom kuddar och dynor att sitta på.