/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Håll din egen vinprovning

Håll din egen vinprovning
Håll din egen vinprovning
Att hålla i en vinprovning för familj och vänner kan vara ett ypperligt sätt att tillsammans lära sig mer om viner på ett prestigelöst sätt. Nyckeln är att ha roligt och på ett avslappnat sätt få ett mer nyanserat förhållande till denna ädla dryck.
De bästa förutsättningar för en lyckad provning får du om du ser till att vinet håller rätt temperatur, undviker starka doftintryck i samband med provningen och använd gärna en vit duk så du lättare kan se vinets färg. Här följer en steg-för-steg-guide som får dig att känna dig som ett riktigt vinprovarproffs!
1. Bestäm ett tema
Det finns en uppsjö av roliga teman att välja. Det enklaste är att välja mellan rött, vitt, rosé eller bubbel. Men ni kan också välja att testa druvor från en vinregion, eller samma druva från olika länder.
2. Välj rätt glas
Välj vinglas med kupor som är anpassade efter viner ni ska prova. För att uppleva vilken skillnad en kupa kan göra för vinet testa gärna att prova samma vin ur olika kupor.
3. Papper & penna
För att få ut det mesta av provningen kan du själv göra ett enkelt protokoll innehållande poängskala 1-5 och kriterier kring vinets utseende (ex färg och viskositet), doft och smak. Systembolaget har även färdiga protokoll att ladda hem.
4. Vänster till höger
För ordningen skull är det enklast att alla provar vinerna från samma håll. På en vinprovning börjar man alltid från vänster till höger
5. Rätt mängd
Du vill kunna snurra på glaset och vinkla det. Bäst är därför att fylla upp glaset till ungefär en femtedel.
6. Titta på vinet
Håll i glasets fot för att inte värma upp vinet, håll upp glaset mot ljuset och vinkla det mot det ljusa underlaget. Hur upplever du vinets färg och nyans, är det grumligt eller klart?
7. Dofta på vinet
Virvla runt vinet i kupan så att syre kommer in i vinet och frigör dofterna. Lägg glasets kant mellan läpp och näsa och rikta näsan i kupan. Vilka dofter känner du? Här är det fritt fram för egna associationer.
8. Smaka på vinet
Nu är det dags att äntligen smaka på vinet. Håll kvar vinet i munnen, sug in lite luft och gurgla runt vinet så frigörs smakerna. Hur smakar vinet? Sätt ord på din upplevelse. Är det strävt upplever du det främst i gommen, syra ger sig till känna mest på sidan av tungan.
9. Svälj eller spotta
Beroende på tillfälle så är det bra att tänka på att några kanske föredrar att spotta ut vinet. Trevligast blir det om alla har varsin ogenomskinlig spottkopp.
10. Neutralisera
Mellan varje vin ska sinnena nollställas, men använd hellre ett neutralt bröd i stället för vatten. Vattnets temperatur och PH-värde kan ställa till det för smaklökarna och vinerna du provar kommer inte till sin rätt.
Finns i lager
Varumärke

    S

Kategori
Material
Designer
Färg
Pris
kr
kr
864 produkter
40 av 864 produkter