/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Plating med Poon - 4 snygga uppläggningar

Plating med Poon - 4 snygga uppläggningar
Plating med Poon - 4 snygga uppläggningar
Vill du bli bättre på att lägga upp maten snyggt på tallriken? Låt dig inspireras av Filip Poons kreativa knep! Här visar han fyra olika sätt att lägga upp en och samma rätt.
Filip Poon är matinspiratör och lägger alltid kärlek på sina uppläggningar. Han ser "plating" som ett sätt uttrycka sin konstnärliga ådra och brukar alltid tänka på att lägga upp maten i olika dimensioner.

- Höjd är ett sätt att skapa intresse. Du vill inte att rätten ska ligga platt på tallriken. Ju fler lager, desto mer intresserat blir ögat, menar Filip.
Rätten som Filip har lagat och ska lägga upp på fyra olika sätt är stekt röding med grön puré och sauterade grönsaker. Han har även förberett garnering i olika färger och former, allt ifrån färska örter och kryddkrasse till tunt skivade grönsaker.

Tallriksmodellen

Klassisk och korrekt! Tallriksmodellen är framtagen av Livsmedelsverket och innebär att du delar in din tallrik i tre ”tårtbitar”: en med protein, en med vitaminer/mineraler och en med kolhydrater. Det är ett sätt att hålla koll på att du får i dig alla nödvändiga näringskällor, men också en populär uppläggningsteknik. Arbeta gärna med kontrasterande färger och höjd för att skapa intresse.

Asymmetrisk uppläggning

När det kommer till plating finns det ingen anledning att eftersträva symmetri. Raka linjer, jämna tal och perfekt balans är tråkigt. Ett sätt att fånga blicken är att lägga tyngdpunkten, i det här fallet fisken, lite till vänster om mitten och sedan bygga vidare din rätt därifrån. På så vis skapar du en ”riktning” i rätten. Ögat kommer automatiskt börja att läsa av den från vänster, det vill säga från fisk till grönsaker och slutligen till sås.

Lekfull uppläggning

Vill du släppa loss din inre Picasso? Då är en lekfull uppläggning något för dig! Här är det fritt fram att experimentera med färger, former och storlekar. Filip har exempelvis jobbat med cirklar i olika storlekar som han bryter av med rektangulära fiskbitar. Ett annat tips är att tänka i ojämna antal när du lägger upp. Dekorera med tre zucchinisnurror hellre än två och sju högar med puré hellre än åtta, så gör du tallriken mer tilltalande.

Landskapsmodellen

Det här är en uppläggningsteknik som, likt den lekfulla varianten, ger gott om spelrum för kreativitet. Tanken är att den färdiga tallriken ska påminna om en landskapsmiljö. Hur du kommer dit är upp till dig. Filip utgår från en bädd av grön puré och jobbar sig sedan uppåt, lager för lager. För att skapa variation i landskapet använder han sig av olika texturer och kontrasterande färger.