Varukorg(0 produkter)

Din varukorg är tom

Önskelista

Varukorg(0 produkter)

Din varukorg är tom

Potatisfest!

Potatisfest!
Potatisfest!
Den stora skördesäsongen är äntligen här, och en av de centrala ingredienserna för höstens matlagning är potatisen – som kommer i alla möjliga färger, former och smaker. Allt ifrån fantastiskt god hasselbackspotatis, till potatismos, pytt eller varför inte egen chips i massa härliga utföranden?

Potatisfakta

Det här är fem snabbfakta om vår vanligaste råvara som du förmodligen inte visste.
  • Inkafolket i Sydamerika var de första människorna som odlade potatis. De började odla rotfrukten redan 200 år f.Kr.
  • Enligt Jordbruksverkets data åt vi svenskar 46,5 kg potatis per person av den obearbetade potatisen under 2019.
  • År 1845 spreds en sjukdom bland potatisskörden som kallas bladmögel och som nästan tog död på allt potatisbestånd i världen. Konsekvenserna blev både hungersnöd och stora flyktingströmmar.
  • Människor kan överleva på en diet beståendes av endast potatis och mjölk (eller smör). De enda vitaminerna som potatisen nämligen saknar är A och D, men som kompenseras av mjölk i sådant fall. Potatis är således en superrova!
  • Världens hittills största potatis som hittats vägde 3,76 kg. Den odlades i England.
Potatisfest!
Potatisfest!

Potatisfantasi med få gränser

Möjligheterna att laga med potatis är verkligen oändliga. Från traditionella sätta att tillaga potatisen på, som att koka eller i steka i ugn, göra hasselbackspotatis, olika sorters pytt eller gratänger – till mer innovativa och oväntade sätt. Vad sägs om att exempelvis göra en potatispizza? Det är ett recept som du verkligen inte får missa!