Varukorg(0 produkter)

Din varukorg är tom

Önskelista

Varukorg(0 produkter)

Din varukorg är tom

Anordna en fransk ost- och vinkväll

Tips för att skapa den ultimata ostbrickan
Anordna en fransk ost- och vinkväll
Anordna en fransk ost- och vinkväll
Att ost och vin passar som handen i handsken är inte någon överraskning! Varför inte testa att tematiska kvällen och bjuda in till en smakrik resa bland franska klassiker? Genom att välja ostar och dryck från samma område får du dessutom enkel hjälp med smakkombinationen – ost och vin från samma områden passar ofta bra ihop.
Anordna en fransk ost- & vinkväll - Ostbricka

Osten

Det är lätt att överköpa sig på ost, men faktum är att det ofta räcker med bara tre ostar för att sätta ihop en bra ostbricka. Genom att tänka ”färre men värre” kan du köpa ostar av högre kvalitet och det blir dessutom enklare att hitta en passande dryck. Det finns sju franska osttyper: färskost, getost, vitmögelost, kittost, halvhård ost, hårdost och blåmögel ost. Välj ut en favorit från tre olika kategorier och kombinera, ät dem sedan i ”smakordning” – alltså den mildaste först. Glöm inte att ta fram ostarna ungefär en timme innan du ska äta dem så att de tempereras.
Har du svårt att välja ost? Be om hjälp! Din matbutik eller osthandlare hjälper dig gärna att kombinera ostarna.
Tillbehör
Servera med tillbehör som olika kex (eller varför inte en frasig fransk baguette), marmelad eller honung, torkad frukt, färska örter och nötter.
Anordna en fransk ost- & vinkväll - Ostbricka

Vinet

Generellt kan man säga att lite fruktigare viner passar bra till ostbrickor, oavsett om man vill dricka rött eller vitt vin. Ett tips är att utgå ifrån var osten är tillverkad – ost och vin från samma område passar ofta bra ihop. Vinet serveras helst kring 16-18 grader, alltså något kallare än vad de flesta har hemma. Lägg in det i kylskåpet ungefär 40 minuter innan det är dags så kommer du ner till en bra temperatur.
Några exempel på goda smakkombinationer är sauvignon blanc och ljusa ostar som getost och brie. Bubbel gör sig fint till krämiga och hårda ostar som gruyere och morbier. Vill du ha väldigt smakrika och salta ostar som t.ex. roquefort och saint-agur passar ett portvin. Det söta vinet bryter av de lagrade ostarna fint.