/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Trendspaning 2024

Trendspaning 2024
Trendspaning 2024
Nytt år och nya trender! Vi blickar framåt mot 2024 och spanar in tre trender inom matlagning, tre trendiga smaker att njuta av samt tre inredningstrender. Låt dig inspireras!

3 trender: MATLAGNING

Nostalgi
Vi lever i en orolig tid vilket får oss att söka oss bakåt till det som är tryggt och välbekant. Nostalgi och ursprung är något som dyker upp inom flera områden, inte minst inom matlagning. Husman har varit trendigt ett tag, men nu kan vi räkna med att snart se glassbomber, jellyshots och mat serverad i cocktailglas, men med en modern tvist!
Hur kan du ta ut trenden hemma? Ge dig på en gammal favoriträtt från barndommen, men lägg lite extra tid på någon detalj; kanske en lite avancerat topping, en extra snygg uppläggning eller en liten tvist på smakerna, för att göra den till din egen!
Glädje och dekadens
Glädje måste väl vara 2024 års mest efterlängtade trend? Som en motreaktion på åren som varit söker vi glädjen i det lilla, vi unnar oss som aldrig förr och det är tydligt att hälsovurmens tid är förbi. Glassförsäljningen ökar stadigt och efterrättsindex går spikrakt upp. En tydlig markör på denna glada trend är den nyöppnade restaurangen Pom Friterie i Stockholm vars meny endast betår av pommes frites, med olika slags topping. En kan även se till champagneförsäljningen som nådde rekordnivå 2023 och som spås hålla i sig även 2024. Helt rätt tycker vi!
Hur kan du ta ut trenden hemma? Gör en enkel middag och lägg istället krutet på efterrätten. Eller köp något extra lyxigt men i en väldigt liten mängd, till exempel en "bump of caviar" (en liten klick som äts direkt från handryggen). Och för guds skull, fira allt som går att fira med champagne!

Girl dinner
Nästa trend är ett sätt att äta som går under flera olika namn; på restaurang är det mellanrätter, på sociala medier är det Girl dinner eller BGG – Bara Goda Grejer. Inom restaurangbranschen har vi sett detta läge, mindre rätter gör att gästerna får beställa flera för att bli mätta men samtidigt får en mer variation än vad en traditionell huvudrätt erbjuder. Detta har nu sipprat ner till hushållen - vi sätter ihop en middag utan en tydlig röd tråd mer än att det är sånt vi tycker är gott. En burrata, en kanatrelltoast och en skål med chips? Ja varför inte?

Hur kan du ta ut trenden hemma? Enkelt - gör allt du är sugen på och njut! Servera på fina fat och skålar så känns det lite extra härligt.

3 trender: SMAK

Chili
Ta din matlagning till en äventyrligare nivå och omfamna 2024 trendigast smak och utforska dess omfångsrika palett - det finns nämligen över 200 registrerade varianter av chili som spänner över de hetaste heta till mjuka och söta toner. Våga addera chilins hetta och komplexitet även i oväntade sammanhang, i desserten eller i drinken till exempel!
Hur kan du ta ut trenden hemma? Testa att addera hetta i något sött! Varför inte en kolasås med gochujang till efterrättsglassen?
Hav
Något som tros bli stort under 2024 är smaker från det stora blå. Traditionellt marina smaker har också utvidgat sitt territorium till ovanliga kombinationer och presentationer. Från sjögräs och alger till infuserade oljor och havssalt, utforskas allt från havets skattkammare.
Hur kan du ta ut trenden hemma? Testa att göra en egen Furikake, en torr japansk kryddblandning innehållande sesamfrön och hackad tång. Strö generöst över kokt ris, grönsaker och fisk, eller bara rakt över en ostmacka!
Billigt
Det är ju ingen smak, tänker du, men just billiga livsmedel har fått sig en skjuts nu i ekomiskt utsatta tider. I USA trendar burkskinkan SPAM i Tik-Tokmatlagning och även kända kockar har tolkat stapelvaran. I Sverige pratas det om falukorv-kebab och Bullens korv-merch och devisen "billigt är gott" blir högaktuell!
Hur kan du ta ut trenden hemma? På sociala medier finns oändligt med tips på hur en kan använda enkla råvaror och rester på ett kreativt sätt, ge dig ut och inspireras!

3 trender: INREDNING

Färg!
Att färg är det nya beiga är det nog få som missat. Rött har agerat trendfärg sedan ett tag tillbaka men 2024 kommer de brända, varma tonerna få ta mer plats på mycket större ytor och ackompanjeras gärna av rosa, gult och orange – en rofylld och varm solnedgång alltså!
Är det röda inget för dig finns det gott om alternativ. Årets färgskala är mycket generös och viktigast av allt är att du plocka in det som tilltalat just dig. Kanske mjuka pasteller, jordiga eller marina toner?
Hur kan du ta ut trenden hemma? Måla större ytor så som matbordet eller varför inte ett tak? Våga ta ut svängarna och strunt i om något skär sig – det är i det personliga charmen ligger!
Böljande former
I en allt mer digitaliserad tid söker vi sinneliga upplevelser i form av mjuka organiska former och taktila ytor. Böljande linjer, oregelbundna former och handmålade mönster ger ett mjukt och lekfullt intryck som kan adderas i stort som smått, från möbler till små detaljer.
Hur kan du ta ut trenden hemma? Addera porslin med oregelbundna former och mixa och matcha med ditt befintliga för en lekfull dukning. Stora vaser i bulliga former och lekfull keramik på ställen där de verkligen får ta plats ger stor effekt!
Retrovibbar
Det nostalgiska hänger med även i inredningen och vi är ute efter en kontrastrik mix där minnen från bardomenshemmet får möta nytt. 70-talets är fortsatt tongivande i sitt maximalistiska formspråk och bulliga former, gärna i kombination med futuristiska detaljer så som neon, glas och blanka ytor. Som ytterligare en kontrast till det mjuka och bulliga kommer de strama, geometriska mönstren starkt – tänkt 60tal med rutor och ränder i mättade färgskalor.
Hur kan du ta ut trenden hemma? Ta en runda närmsta loppis eller på den egna vinden, eller hemma hos föräldrar eller släkt. Håll utkik efter större pjäser så som lampor och stolar eller små detaljer så som ljusstakar i glas och små figuriner.