Varukorg(0 produkter)

Din varukorg är tom

Önskelista

Varukorg(0 produkter)

Din varukorg är tom

Stekpanneguide

Vilken stekpanna passar dig? Och vad ska man välja? Vi guidar dig genom olika material så som kolstål, keramisk, rostfritt stål och gjutjärn samt skötselråd för stekpannorna.
Stekpanneguide
Stekpanneguide
Precis som med all köksutrustning finns stekpannor i många olika storlekar, varianter och prisklasser. De finns också i flera material med olika egenskaper. Ska man välja en stekpanna med beläggning eller utan beläggning – det är frågan!

Vilka stekpannor pannor behöver du?

Generellt är det bra att ha stekpannor i ett par olika storlekar och material. En mindre panna är smidig att ta fram till frukostägget eller till middagens tillbehör, medan en större stekpanna kan behövas för huvudrätten. Stekpannornas material lämpar sig olika bra utifrån vilka råvaror som ska tillagas, välj därför efter eget behov.
Olika stekpannor har olika tjocka bottnar och därmed olika egenskaper. En tjock botten tar längre tid att värma upp men håller värmen bättre. Med en tunnare botten kan du enklare anpassa värmen under stekning.
Det finns även pannor för specifika ändamål, se några av de vanligaste specialpannorna här:
TRAKTÖRPANNA En traktörpanna är en kombinerad stekpanna och gryta. Exempelvis när man ska steka en bit kött och sedan låta den koka färdigt i en sås är traktörpannan det perfekta valet.
PANNKAKSPANNA En pannkakspanna, eller en pannkakslagg, är en panna med mycket låga kanter vilket gör det enkelt att vända pannkakan. Den klassiska laggen tillverkas i gjutjärn, men finns i olika material.
GRILLPANNA Grillpannan ger maten grillad karaktär oavsett om den placeras på spisen eller grillen. För fina grillränder bör panna användas på hög värme och råvarorna ska inte vändas för tidigt.

5 tips när du lagar mat i en stekpanna

• Stek på en spisplatta som är lika stor som pannan för bäst stekegenskaper.
• Långsam uppvärmning ger längre livslängd på stekpannan. Starta alltid på en låg temperatur och höj successivt värmen för att inte utsätta stekpannan för snabb värmeväxling.
• Tänk på temperaturen! En spis kan bli väldigt varm, att steka på de högsta temperaturerna är inte att rekommendera. Det bästa resultatet för både stekpannan och maten brukar man få vid 2/3 av spisens kapacitet, då blir stekytan som bäst och maten bränns inte vid.
• Låt alltid fettet bli varmt innan råvarorna läggs i pannan.
• Överfyll inte pannan, då blir den nedkyld och maten tappar vätska, vilket resulterar i att råvaran blir kokt i stället för stekt. En bra riktlinje är att fylla stekpannan till ungefär 70%

Så vårdar du din panna

Det allra viktigaste rådet vi kan ge dig för att din stekpanna ska få längsta möjliga livslängd är: skjut inte upp rengöringen. Diska alltid stekpannan direkt när den har svalnat efter användning (diskar du den medan den är rykande het kan den slå sig). Tänk också på att förvara dina stekpannor varsamt och att alltid rengöra stekpannorna i enlighet med skötselråden.

Hur bra du än tar hand om din stekpanna händer det att den missfärgas eller behöver en riktig grovrengöring. Här har vi samlat några smarta knep som du kan använda för att hålla din stekpanna i toppskick riktigt länge!
  • Använd ett stekpanneskydd om du förvarar dina stekpannor staplade och införskaffa ett bra allputsmedel som funkar till flera material.
  • Ta bort envisa matrester i gjutjärns- eller kolstålspannor med stålull! Det funkar även om pannan missfärgats eller har rostat. Efteråt bör du bränna in stekpannan igen.
  • För att grovrengöra en stekpanna med keramisk beläggning kan du koka upp vatten och lite maskindiskmedel i pannan.
  • Om din rostfria stekpanna har missfärgats av kalkavlagringar (mörka fläckar och prickar) beror det antagligen på hårt vatten. Koka ur kärlet med en ättikslösning bestående av två till tre matskedar ättiksprit (12 %) per liter vatten. Diska som vanligt och torka.
  • Salt och saltlösningar kan skapa små vita eller grå fläckar i rostfria kärl, salta därför aldrig innan innehållet har kokat upp. Om fläckar har uppstått kan du koka ut kärlet med en ättikslösning eller fukta ett hushållspapper med lite vatten och ättikssprit.
  • Om en rostfri stekpanna utsätts för hastiga temperaturförändringar kan den bli flammig och ”regnbågsfärgad”. Missfärgningen försvinner efter några gångers användning, men kan också putsas bort med ett hushållspapper fuktat med lite vatten och ättikssprit (12 %).
  • Om ett kopparkärl har blivit missfärgat, flammigt eller fläckigt så kan det rengöras med kopparputsmedel. Polera in medlet med en trasa, låt vila och polera sen bort med en ren trasa. Upprepa flera gånger om kärlet är väldigt missfärgat.

Gjutjärn - en vän för livet

Man brukar säga att gjutjärnspannor bara blir bättre med åren – vilket också är sant! Gjutjärn har en porös yta som absorberar fett och med tiden skapar en naturlig non-stickbeläggning. Fettet som samlas i porerna skyddar dessutom pannan mot rostangrepp.
Gjutjärn har en väldigt god och jämn värmefördelning så det är inte nödvändigt att steka på högsta värmen, då riskerar du att bränna maten. Kom ihåg att alltid ha fett i pannan då du steker. 
De gedigna pannorna är oerhört slitstarka och om du sköter om din gjutjärnspanna så kommer den kunna följa med dig hela livet!

Funktioner

  • Jämn värmefördelning
  • Ugnssäker, men dubbelkolla att även handtaget fungerar i ugn
  • Tål hårda tag och höga temperaturer
  • Ger mycket fin stekyta

Skötselråd gjutjärn

Matlagning

  • Tål redskap i alla material.
  • Tillsätt alltid matfett vid stekning.

Rengöring

  • Låt alltid pannan svalna innan rengöring.
  • Handdiska pannan i hett vatten men använd aldrig diskmedel. Diskmedlet tar bort fettet som samlats i porerna och som ger pannan sina non stick-egenskaper.
  • Tål rengöring med grov svamp eller stålull om pannan är mycket smutsig.
  • För att undvika rost, låt inte pannan stå blöt utan torka alltid av med en torr trasa.
  • Ge pannan lite extra kärlek och smörj in med lite fett någon gång ibland.
  • Har din gjutjärnspanna börjat rosta? Borsta ur den med lite stålull och torka ur rostpartiklarna med lite hushållspapper. Bränn sedan in pannan igen (glöm inte undersidan).
  • Om pannan behöver en riktig grovrengöring - fyll den med 0,5 cm grovt salt och ställ på en het spisplatta några minuter. Rör om ett par gånger. Saltet absorberar fett och smuts från pannan. Efter rengöringen kommer pannan att vara grå i färgen och behöver brännas in på nytt innan användning

Hur bränner man in en gjutjärnspanna?

Stryk ett tunt lager neutral olja över stekpannan och värm den på hög värme under ungefär 10 minuter. Klart!

Emaljerat gjutjärn - enkel att rengöra

En stekpanna av emaljerat gjutjärn är precis vad det låter som – en gjutjärnspanna som har emaljerats. Emaljbeläggningen täpper igen gjutjärnets porer vilket gör att den inte rostar och att inget fett lagras i pannan. Detta underlättar rengöringen då varken smak eller lukt sätter sig.
Emaljeringen gör att det räcker med låg eller medelhög värme för nästan all typ av matlagning. Förvärm aldrig stekpannan på hög värme för att sen dra ner temperaturen inför själva stekningen. Emaljerat gjutjärn svalnar långsamt och risken är stor att emaljeringen tar skada eller att dina råvaror fastnar och bränns vid.

Funktioner

  • Jämn värmefördelning
  • Ugnssäker, men dubbelkolla att även handtaget fungerar i ugn
  • Enkel att rengöra

Skötselråd emaljerat gjutjärn

Matlagning

  • Använd endast redskap av trä, plast eller silikon. Metallredskap, knivar och stålull kan skada emaljen.
  • Förvärm aldrig stekpannan på hög värme för att sen dra ner temperaturen inför själva stekningen. Emaljerat gjutjärn svalnar långsamt och risken är stor att emaljeringen tar skada eller att dina råvaror fastnar och bränns vid.

Rengöring

  • Låt alltid pannan svalna innan rengöring.
  • Handdiska stekpannan med diskborste eller mjuk svamp, hett vatten och diskmedel.
  • Häll aldrig kallt vatten på ett varmt kärl eller ställ ner ett varmt kärl i kallt vatten. Hastiga temperaturväxlingar kan ge sprickor eller skador på emaljen.

Rostfritt stål - för grillälskaren

Rostfritt stål är ett hållbart, värmetåligt och slagfast material som håller riktigt länge – i många fall upp till 30 år. Stålet har inga öppna porer vilket gör att
ingen smak sätter sig, men också att inget fett lagras i pannan. Helt enkelt: om du inte steker i fett kommer maten att brännas vid. 
Att steka i en panna av rostfritt stål är lite som att grilla. Först fastnar maten lite, men när porerna i råvarorna har stängts så släpper det. Därför är det viktigt att du inte vänder på maten för tidigt samt att vända den så få gånger som möjligt under tillagningen. Olika rostfria stekpannor är byggda på olika sätt. Bäst värmefördelning får du i en panna som är uppbyggd i många lager med en gedigen aluminiumkärna.

Funktioner

  • Jämn värmefördelning
  • Fungerar i ugn
  • Tål hårda tag och höga temperaturer
  • Ger mycket fin stekyta
  • Ett hållbart material

Skötselråd rostfritt stål

Matlagning

  • Tål redskap i alla material.
  • Ha alltid rikligt med matfett i pannan vid stekning.
  • Värm upp pannan gradvis. Tål höga temperaturer.
  • Stek inte mat som lätt bränner fast, t.ex. pannkakor .

Rengöring

  • Låt alltid pannan svalna innan rengöring.
  • Kan diskas både för hand med diskmedel eller i diskmaskin.
  • Rengör och torka pannan direkt efter användning för att förhindra rostangrepp.
  • Den vanligaste anledningen att maten bränner fast är att det är mat- och fettpartiklar kvar i pannan. Vid behov rengör pannan med stålull eller grov svamp. Det kan uppstå repor i pannan, men detta är endast kosmetiskt och påverkar inte dess funktion

Keramisk beläggning - en smak och luktfri panna

En stekpanna med keramisk beläggning påminner mycket om en non-stickpanna. Den största skillnaden är att den keramiska pannan kan användas vid höga temperaturer utan att beläggningen tar skada. Undvik att använda metallredskap eller att skära direkt i pannan, och använd alltid fett när du steker. Om maten bränns vid försämras beläggningen och pannan får kortare livslängd.

Funktioner

  • Perfekt allround-panna till vardagsmatlagningen
  • Non-stick egenskap
  • Enkelt att rengöra och drar varken till sig smak eller lukt
  • Tål högre temperaturer än non-stickpannor

Skötselråd keramisk beläggning

Matlagning

  • Använd endast redskap av trä, plast eller silikon. Metallredskap, knivar och stålull kan skada beläggningen.
  • Tillsätt alltid matfett vid stekning.
  • Tål höga temperaturer men ger allra bäst resultat vid en medelhög värme. Då riskeras inte maten att brännas vid och att beläggningen förstörs.

Rengöring

  • Låt alltid pannan svalna innan rengöring.
  • Handdiska stekpannan med diskborste eller mjuk svamp, hett vatten och diskmedel.
  • Det är viktigt att diska pannan noggrant efter användning så att all fett- och proteinhinna som bildats på ytan försvinner. Detta för att inte ytan ska ta skada och bevara sin släpp-lätt effekt till nästa gång.

Kolstål - perfekt när det krävs precision i matlagningen

Kolstålspannor är tillverkade av naturliga material som avger små mängder järn till maten som tillagas. Med tiden blir pannor i kolstål mörkare och mörkare, det är den naturliga non-stickeffek