/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Vinglasskola för Riedelglas

Vinglasskola för Riedelglas
Vinglasskola för Riedelglas
Druvsorten är en av de viktigaste faktorerna för hur ett vin doftar och smakar. Men vad som också är avgörande för vinupplevelsen är i vilket glas vinet avnjuts. I Druvspecifikt med Riedel går dryckesexperten Jens Dolk igenom några av våra mest älskade druvor – och vilken typ av glas som krävs för att vinet ska komma till sin rätt.

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc är en av världens mest populära gröna druvor. Druvan har sitt ursprung i Loiredalen i Frankrike, där de främsta vinerna tillverkas i orterna Sancerre och Pouilly-Fumé. Idag odlas Sauvignon Blanc över hela världen. Allra bäst trivs druvan i svala klimat. Nya Zeeland brukar ibland kallas för Sauvignon Blancs andra hem. Vinerna skiljer sig något i stil beroende på odlingsland, men gemensamt för dem alla är en frisk och aromatisk karaktär. Vanliga inslag är gröna äpplen, krusbär, fläder, gräs, nässlor.
Kort om druvan:
- Ursprungligen från Loiredalen
- Trivs i svala klimat
- Syrliga, krispiga och fräscha viner
- Smak av krusbär, fläder, nässlor och gräs
Riedels vinglas för Sauvignon Blanc passar till allt ifrån Loiredalens strama, mineraliga Sancerre och Pouilly-Fumé till Sydafrikas, Australiens och Nya Zeelands viner med mer exotiska frukter. Vinglaset har en stor, hög kupa med relativt sluten öppning. Formen förstärker druvans fräschhet och intensitet i doften, samt ger vinet en bra balans mellan frukt, syra och mineralitet.

Kort om glaset:
- Stor, hög kupa
- Liten öppning
- Framhäver aromerna
- Minskar syran

Riesling

Riesling är en populär grön druva som ursprungligen kommer från Tyskland. Druvan trivs i svala klimat och odlas framförallt i norra och centrala delarna av Europa. Riesling finns också i varmare vinländer som Sydafrika, Nya Zeeland och Chile. Här odlas druvan på svala platser, till exempel uppe i bergen i Chile eller på Nya Zeelands sydö. Rieslingviner finns i många olika skepnader. Unga Rieslingviner har ofta en tydlig citruston, medan lagrade viner har en mer generös stil med toner av bland annat honung, aprikos och petroleum. Gemensamt för vinerna är att de går under kategorin friskt och fruktigt.
Kort om druvan:
- Ursprungligen från Tyskland
- Trivs i smala klimat
- Friska, fruktiga viner
- Smak av citrus, honung och aprikos
Riedels vinglas för Riesling har en liten, hög kupa med relativt sluten öppning. Kupan balanserar syran i vinet genom att lyfta fram druvans fruktighet. Av samma anledning passar glaset till röda viner med fin syra och balanserade tanniner, exempelvis Zinfandel och Chianti.
Kort om glaset:
- Liten, hög kupa
- Liten öppning
- Framhäver fruktigheten
- Minskar syran

Pinot Noir

Pinot Noir är en populär blå druva som har sitt ursprung i vindistriktet Bourgogne i Frankrike. De mest framstående producenterna av Pinot Noir finns i centrala Bourgogne, i Côte d'Or, där druvan odlas på så gott som alla vingårdar. Det är inte helt enkelt att odla Pinot Noir utanför Europa eftersom druvan föredrar svala klimat. Nya Zeeland kallas ibland för Pinot Noirs andra hem. Utöver Nya Zeeland finns även odlingar i Australien, USA, Chile och Sydafrika. Pinot Noir från nya världen, det vill säga vinländer utanför Europa, är ofta sötare och mer komplext än den franska förlagan. Pinot Noir från Bourgogne är känt för sin friskhet och mörkbäriga arom.

Kort om Old World Pinot Noir:
- Ursprungligen från Bourgogne
- Svår att odla
- Trivs i svala klimat
- Friskt vin med bäriga aromer

Kort om New World Pinot Noir:
- Nya Zeeland, druvans andra hem
- Finns även i Australien, USA, Sydamerika och Sydafrika
- Medelfylligt vin
- Komplexa och kryddiga toner
Eftersom Pinot Noir från nya och gamla världen skiljer sig i stil har Riedel tagit fram två olika glas för att förhöja respektive vin. Båda glasen har en stor, generös kupa. Det som skiljer dem åt är öppningen. Glaset för New World Pinot Noir har ett rakt parti längst upp. Denna så kallade ”skorsten” eller ”läpp” styr vinet förbi tungspetsen, vilket gör att sötman i vinet blir mindre påtaglig. Glaset för Old World Pinot Noir styr istället vinet till tungans främre del och lyfter fram fruktsötman i det förhållandevis syrliga vinet.

Zinfandel

Zinfandel är en blå druva som för tankarna till USA och Kalifornien, där den odlats sedan 1800-talet. Blickar vi längre bakåt i tiden hittar vi druvan i Italien under namnet Primitivo och ursprungligen stammar den från kroatiska druvan Crljenak. Druvan har inte bara många olika namn utan förekommer även i många olika slags viner, såsom rött vin, vitt vin, rosévin och portvin. Under 80-talet bestämde sig ett antal vinproducenter för att ta fram ett kvalitativt rött vin av druvan. Det är också detta vin som kännetecknar Zinfandel idag. Ett mustigt, fruktigt vin med medelhög strävhet och toner av solmogna bär.
Kort om druvan:
- Mustigt, smakrikt vin
- Fruktigt vin med smak av solmogna bär
- Ursprungligen från Kroatien
- Brett spektrum av viner
Riedels vinglas för Zinfandel är relativt litet och har en långsmal kupa med sluten öppning. Formen dämpar syran och alkoholen i drycken och framhäver istället vinets generösa bärighet. Av samma anledning fungerar glaset även till vita viner med frisk syra och frukt, som till exempel Riesling.

Kort om glaset:
- Liten, hög kupa
- Liten öppning
- Tar vara på vinets generösa smak

Champagne

Champagne är världens mest kända mousserande vin. En klassisk champagne framställs av saft från druvorna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Det finns även champagne som enbart görs av en eller två av druvorna, samt champagne som innehåller en större variation av druvor – men i sammanhanget är dessa viner få.

Namnet champagne kommer från vindistriktet Champagne i norra Frankrike. Endast mousserande viner som produceras i distriktet får kallas för champagne. Området är svalt och har en krithaltig jord, vilket ger vinerna en tydlig mineralton med frisk syra och fräschör. Vinerna framställs genom traditionell champagnemetod. I korthet innebär detta att ett vanligt vin produceras av druvsaften, som sedan får jäsa ytterligare en gång på flaska. Jäsningen ger champagnen sin karaktäristiska brödighet. Vinet får även en riklig mängd bubblor, som kommer av det höga trycket som bildas i flaskan.
Kort om Champagne
- Består traditionellt av Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier
- Tillverkas i Champagnedistriktet
- Vin med frisk syra och fräschör
- Görs genom en andra jäsning på flaska
Riedel är experter på att ta fram glas som förhöjer känslan av att avnjuta god dryck. Riedels champagneglas skiljer sig från övriga druvspecifika glas, eftersom champagne enligt tradition görs av tre olika druvor. Kupan framhäver en specifik dryck och inte en specifik druva. Champagneglaset passar utmärkt till alla typer av mousserande vin. Den stora kupan lyfter aromerna i drycken och framhäver på så vis vinets brödighet och friskhet. Den avsmalnande öppningen koncentrerar i sin tur dofterna till näsan. Öppningen styr dessutom drycken till tungans främre del, vilket gör att upplevelsen av sötma blir större.

Shiraz/Syrah

Shiraz- och syrahviner görs av samma blåa druva. Ursprungligen kommer druvan från Rhônedalen i Frankrike och där har den alltid kallats för syrah. När druvan började odlas i Australien på 1830-talet myntades ett nytt, mer engelskt klingande namn: shiraz. Shiraz- och syrahviner skiljer sig inte bara i stavning utan även i karaktär. I Rhônedalen är vinerna strama, men har samtidigt en tydlig fruktighet och syra. Aromen präglas av mörkbärig frukt som till exempel plommon och körsbär. I Australien är vinerna varmare och mer generösa. Ofta har de inslag av mörka bär så som vildhallon, mullbär och björnbär. Shiraz- och syrahviner går idag att hitta i större delen av världen. Namnvalet avsöljar vilken stil vinet har. En sydafrikansk syrah ska alltså efterlikna den franska varianten av vinet, medan en sydafrikansk shiraz har det australiska vinet som förebild.
Kort om syrah
- Ursprungligen från Rhônedalen
- Strama viner
- Smak av plommon och körsbär
- Pigg syrlighet

Kort om shiraz
- Etablerades i Australien
- Generösa viner
- Smak av vildhallon och björnbär
- Pepprig ton
Eftersom shiraz och syrah skiljer sig i stil har Riedel tagit fram två olika glas för att förhöja respektive vin. Glaset för syrah har en rund kupa med en ganska liten öppning. Kupans form förstärker doften i vinet och ger det en rundare, mindre kärv smak. Shirazvinerna är mer generösa i stilen, vilket gör att de inte behöver lika mycket hjälp för att komma fram. Glaset för shiraz har en stor, hög kupa med en förhållandevis vid öppning.

Chardonnay

Chardonnay är en av vinvärldens mest kända gröna druvor. Idag odlas druvan över hela jordklotet, men ursprungligen kommer den från Bourgogne i Frankrike. Chardonnaydruvan har en ganska neutral smak, vilket gör att faktorer som klimat, odling och framställning har stor påverkan på hur vinet kommer att smaka. I vindistriktet Chablis i norra Bourgogne är chardonnayvinerna i regel krispiga och fruktiga med tydliga citrustoner. I övriga Bourgogne och i Nya världen är vinerna fylligare och mer smakrika. Det beror dels på att klimatet är varmare – men framförallt på att chardonnayviner utanför Chablis lagras på ekfat.

Kort om oekad chardonnay:
- Ursprungligen från Chablis
- Odlas i svala klimat
- Ger krispiga viner
- Mycket citrustoner

Kort om ekad chardonnay:
- Ursprungligen från Bourgogne
- Fylliga viner
- Smakrika viner
- Odlas i varmare klimat
Eftersom ekad chardonnay och oekad chardonnay har helt olika karaktär har Riedel tagit fram två olika glas för att förhöja respektive vin. Oekad chardonnay från Chablis gör sig bäst i ett glas med en liten öppning, som styr vinet till tungans främre del. Det gör att fruktsötman träder fram och vinet får en rundare smak med mindre syra. Ekfatslagrad chardonnay bör istället avnjutas i ett glas med stor kupa och vid öppning. Formen gör att vinet får mer luft, vilket i sin tur förstärker vinets arom och generösa ekfatstoner.

Cabernet/Merlot

Cabernet Sauvignon är en av vinvärldens mest kända blåa druvor. Druvan har sitt ursprung i Bordeaux i Frankrike, där den odlats sedan 1600-talet. I Bordeaux blandas alltid Cabernet Sauvignon med andra druvsorter. En mycket vanlig kombination är Cabernet Sauvignon och Merlot. Druvorna kommer båda från Frankrike, men är lätta att odla och går idag att hitta i de flesta klimat och delar av världen. Viner gjorda av dessa druvor har ofta en kraftig smak med mycket tanniner och hög syra. Typiskt för Cabernet Sauvingon är toner av svarta vinbär.

Kort om druvan:
- Ursprungligen från Bordeaux
- Lättodlad, trivs i olika klimat
- Ger kraftigt vin
- Mycket tanniner
- Hög syra
Riedels vinglas för Cabernet-och Merlotviner har en stor, hög kupa med förhållandevis vid öppning. Kupans form förhöjer upplevelsen av vinet genom att mildra strävheten och den mest aggressiva syran. Det gör att fruktsötman i druvan träder fram och smaken av vinet blir både rundare och fylligare.
Kort om glaset:
- Stor, hög kupa
- Vid öppning
- Minskar strävheten
- Minskar syran