/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

MumiemacaronsVITCHOKLADGANACHE200 g vit choklad15 g smör2 krm salt1 dl vispgräddeMACARONS150 g mandelmjöl150 g florsocker1 krm vaniljpulver120 g äggvita (60 g i skålen tillhörande en köksassistent + 60 g i ett glas)35 g strösocker150 g strösocker till sockerlag50 g vattenGARNERINGVit kristyr (färdig eller egengjord)Svarta sockerkulor eller lakritscrisp
Gör så härBörja med ganachen, då den behöver en stund på sig att tjockna.2. Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är på väg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och låt stå i 5 minuter innan du försiktigt rör om till en jämn chokladsmet.3. Låt stå i rumstemperatur för att tjockna medan du gör macarons. 5. Blanda vatten och 150 gram strösocker i en kastrull. Koka upp till 118 grader. Under tiden; vispa 60 gram äggvita till mjukt skum i köksmaskin med ballongvisp. Tillsätt 35 gram strösocker under vispning.6. När sockerlagen nått rätt temperatur, häll den i marängen med vispen igång på mellanhastighet. Häll ganska snabbt eftersom sockret gärna stelnar. Höj hastigheten och vispa marängen tills den är nere i rumstemperatur och är glansig. Det kan ta 15-20 min.7. Rör ner den andra äggvitan i mandelmjölet. Spara ungefär en tredjedel för att kunna blanda i på slutet. Vänd ner marängen i mandelblandningen. Vänd till en jämn smet och tillsätt den sista äggvitan på slutet. Rör inte för mycket!8. Trä en spritspåse över en kanna eller liknande och fyll påsen med marängsmeten. Spritsa jämna klickar smet på bakplåtspapper. Låt macaronsen stå och torka i ca 60 min. De ska vara lite torra på ytan innan de gräddas.9. Sätt ugnen på 150 grader under tiden och grädda sen macaronsen 13-14 minuter. De ska inte få färg i ugnen då gräddas de för hårt.10. Spritsa ut fyllningen på macaronsen och para ihop dem.11. Spritsa på kristyr så att macaronsen liknar mumier. Spritsa även två klickar för att applicera två svarta sockerkulor som ska likna ögon, lakritscrisp går också bra att använda.12. Låt stå över natten och njut av macaronsen under kommande dag, servera rumsvarma!

Mumiemacarons

Ingredienser
VITCHOKLADGANACHE
200 g vit choklad
15 g smör
2 krm salt
1 dl vispgrädde

MACARONS
150 g mandelmjöl
150 g florsocker
1 krm vaniljpulver
120 g äggvita (60 g i skålen tillhörande en köksassistent + 60 g i ett glas)
35 g strösocker
150 g strösocker till sockerlag
50 g vatten

GARNERING
Vit kristyr (färdig eller egengjord)
Svarta sockerkulor eller lakritscrisp

Gör så här

Börja med ganachen, då den behöver en stund på sig att tjockna.
1. Lägg chokladknappar i en värmetålig bunke av glas eller metall tillsammans med smöret och saltet.
2. Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är på väg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och låt stå i 5 minuter innan du försiktigt rör om till en jämn chokladsmet.
3. Låt stå i rumstemperatur för att tjockna medan du gör macarons.

Macarons
4. Mixa mandelmjöl, florsocker och vaniljpulver till ett fint pulver, på så vis slipper du att sikta det. Förbered även nedan moment genom att väga ingredienserna i förväg och ha termometern redo till sockerlagen.
5. Blanda vatten och 150 gram strösocker i en kastrull. Koka upp till 118 grader. Under tiden; vispa 60 gram äggvita till mjukt skum i köksmaskin med ballongvisp. Tillsätt 35 gram strösocker under vispning.
6. När sockerlagen nått rätt temperatur, häll den i marängen med vispen igång på mellanhastighet. Häll ganska snabbt eftersom sockret gärna stelnar. Höj hastigheten och vispa marängen tills den är nere i rumstemperatur och är glansig. Det kan ta 15-20 min.
7. Rör ner den andra äggvitan i mandelmjölet. Spara ungefär en tredjedel för att kunna blanda i på slutet. Vänd ner marängen i mandelblandningen. Vänd till en jämn smet och tillsätt den sista äggvitan på slutet. Rör inte för mycket!
8. Trä en spritspåse över en kanna eller liknande och fyll påsen med marängsmeten. Spritsa jämna klickar smet på bakplåtspapper. Låt macaronsen stå och torka i ca 60 min. De ska vara lite torra på ytan innan de gräddas.
9. Sätt ugnen på 150 grader under tiden och grädda sen macaronsen 13-14 minuter. De ska inte få färg i ugnen då gräddas de för hårt.
10. Spritsa ut fyllningen på macaronsen och para ihop dem.
11. Spritsa på kristyr så att macaronsen liknar mumier. Spritsa även två klickar för att applicera två svarta sockerkulor som ska likna ögon, lakritscrisp går också bra att använda.
12. Låt stå över natten och njut av macaronsen under kommande dag, servera rumsvarma!

Lämna recension