/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Stekhällar

En stekhäll är en stor skålformad panna som du kan placera över en grill eller över en gasolbrännare. På stekhällen kan du steka, woka, baka eller fritera. Möjligheterna är många och det är mysigt att samlas flera stycken kring hällen. Med en Muurikka stekhäll kan du lita på att matupplevelsen blir något utöver det vanliga.
Stekhällar
Stekhällar

Stekhällar och stekbord

Vi har flera olika stekhällar i vårt sortiment. Vare sig du vill ha ett större stekbord med gasol eller en mindre häll att placera över den öppna eldstaden hittar du den här hos oss på Cervera.

Vad kan man göra på en stekhäll?

En häll har många användningsområden. Du kan använda bland annat använda den som wokpanna eller paellapanna. Du kan även fritera, koka eller göra pizza på stekhällen.

Kan stekhällen användas på grillen?

Ja, du kan använda stekhällen på grillen om du har en häll i varmvalsat stål. Hällen kan antingen placeras över en eldstad du själv har gjort upp, eller över en grill.

Stekhäll gasol

En häll kan placeras över en grill, men enligt många är gasolbrännaren värmekällan att fördra. Detta eftersom det är lätt att ha kontroll över värmen. Väljer du att hetta upp hällen med en gasolbrännare ska du tänka på att den ska ha minst två ringar. Varje ring ska gå att justera var för sig. Med två olika ringar kan du lätt få till olika stekzoner i pannan, beroende på vad du ska tillaga.

Hur stor stekhäll behöver man?

Hur stor häll som du behöver avgörs av hur många du ska laga mat till, men också om du vill att den ska vara lätt att flytta runt.

48 cm

Passar perfekt för två portioner, men kan göra uppemot sex portioner. Den här hällen är relativt liten. Det gör att den är lätt att flytta runt, men å andra sidan går det inte att laga jättestora mängder mat på den.

58 cm

Perfekt om du ska laga sex portioner, men du kan även göra uppemot tio portioner. Den här storleken är inte för stor om du vill kunna placera den på bordet, om du inte har ett väldigt litet bord. Att ställa stekhällen på bordet är både smidigt och trevligt.

78 cm

Perfekt för tio portioner, men du kan göra uppemot 16 portioner. Passar för den lite större bjudningen.

100 cm

Ska du laga 30–40 portioner mat? I så fall är en häll på 100 cm perfekt för dig.

Ta hand om din Muurikka stekhäll

Innan du börjar använda din häll från Muurikka ska den rengöras och brännas in.

Så bränner du in din Muurikka stekhäll första gången:

1. Rengör hällen med hett vatten och lite diskmedel.
2. Hetta upp hällen och låt den torka.
3. Hetta upp pannan igen. Gör detta direkt efter att pannan har torkat (annars hinner den bli smutsig igen). Pannan ska bli mörk av hettan.
4. Ta en trasa med fett och fetta in den heta pannan med ett tunt lager fett. Använd det fett du föredrar, matolja går bra.
5. Fortsätt att smörja in pannan till dess att den har blivit svart. Det räcker att pannan blir svart i mitten, om du inte lyckas få hela pannan svart. Tänk på att det ska vara tunna lager fett, annars är risken att fettet bränner fast.

Så rengör du din Muurikka stekhäll när du har använt den:

1. Rengör hällen direkt efter att du har använt den. Rengör med papper och trasa. Använd aldrig diskmedel på hällen efter att du har använt den. Om du använder diskmedel igen, följ då samma procedur som du gjorde när du brände in den i början.
2. Häll i vatten i pannan. Låt vattnet koka upp. Förhoppningsvis lossnar matrester av detta.
3. Skrapa bort matrester som fortfarande är fastbrända. Ta hjälp av en spatel.
4. Är pannan fortfarande inte ren? Häll i vatten på nytt, låt det koka upp och skrapa sedan igen.
5. Torka av hällen.
6. Smörj in hällen med lite fett.

Så får du bort omöjliga matrester som har bränt fast:

1. Hetta upp pannan. Fyll den ordentligt med grovt havssalt.
2. Vänta tills saltet mörknar. Det brukar ta några minuter. Under den här processen kommer saltet att suga åt sig fett, fukt och smuts.
3. Ta en stekspade och skrapa bort saltet.
4. Häll i vatten i pannan och torka av.

Så får du bort rost från stekhällen:

1. Använd stålull avlägsna försiktigt fläckarna. Du kan även använda en grillborste
2. Rengör sedan hällen, på det sätt som vi tidigare har beskrivit. Antingen med hett vatten eller också med salt, om du bedömer att det behövs.

Muurikka

Muurikka flera olika varianter av stekhällar. Söker du en häll med ben, en häll utan ben eller praktiska tillbehör till din Muurikka-panna ska du spana in Muurikkas hela sortiment som närmast kan beskrivas som en dröm för den som uppskattar att laga mat på en stekhäll. Muurikka har stekfett både på tub och i sprayform, grillborstar, stekspadar och skyddsöverdrag.