/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Lergrytor

En lergryta kan även kallas för en romargryta. Traditionen att laga mat i en lergryta sträcker sig långt bak i tiden. Det finns mycket som du kan laga i en lergryta. Lergrytan är dessutom vacker att ställa fram på bordet när det är dags för servering.
Lergrytor
Lergrytor
Finns i lager
Varumärke

    S

Kategori
Material
Designer
Färg
Pris
kr
kr
1 produkter
1 av 1 produkter

Mat i lergryta

Med en lergryta kan du tillaga fantastiskt mustiga grytor. Det finns många fördelar med att laga mat i lergryta. Grytans smaker blir konsenterade, näringsämnena behålls och du slipper os.
Det mesta går att laga i en lerugnsgryta, alltifrån svensk husmanskost, medelhavsinspirerad mat, asiatiskt eller soppa. Tänk bara på att om du ska tillaga fisk i grytan är det lätt att fisksmaken sätter sig och är svår att få bort. Det kan därför vara en idé att låta en gryta enbart vara för fisk.

Så tar du hand om din gryta på rätt sätt

Det är inte svårt att ta hand om grytan på rätt sätt, men däremot krävs det såklart att man vet hur man ska göra det. Det mesta är lätt när man vet.

Blötläggning: när grytan är helt ny

Har du köpt en lergryta som är helt ny? I så fall ska den först blötläggas innan du kan börja använda den. Blötlägg grytan i ungefär 12 timmar i kallt vatten. Både grytan och grytlocket ska blötläggas.

Blötläggning: innan användning

Innan du ska använda grytan ska den alltid blötläggas i ungefär en haltimme. Grytan ska vara ordentligt fuktig innan du lägger ner råvarorna i den.

Blötläggning: efter 50 gånger

Var femtionde gång behöver lergrytan lite extra omsorg i form av rengöring. Börja med att blötlägga grytan i ungefär en halvtimme. Fyll sedan grytan med kallt vatten och häll därefter i ungefär 10 centiliter ättika. Sätt på grytlocket och ställ in grytan i en kall ugn, därefter slår du på ugnen på 225 grader. Låt grytan stå i ugnen lite drygt en halvtimme. Genom att göra denna procedur släpper fett från grytan som täppt igen grytans yttre skikt. Denna typ av behandling kan du även göra om du inte har använt grytan på ett tag.

Diska lergryta

Diska grytan med varmt vatten och lite diskmedel. Följ sedan proceduren av att placera grytan i ugn med ättiksvatten, för att grytan ska bli ordentligt ren.

Förvaring

Förvara grytan med locket inne i grytan, på så sätt får grytan andas. Låt ugnen vara kall Viktigt är att du ställer in grytan i ugnen när ugnen fortfarande är kall. Har du en gasugn kan du börja med att sätta på en låg temperatur, för att sedan höja allteftersom.
Det är viktigt att inte utsätta lergrytan för snabba temperaturskiftningar, det gäller åt både värme och kyla.
Har du en varm gryta ståendes i ugnen och vill fylla på med mer vätska? Tänk då på att fylla på med varm vätska.

Lergryta i ugn

Lergrytans ska användas i ugn och inte placeras på en spisplatta. Placerar du grytan på en spisplatta är risken att materialet spricker. Charmen med att laga mat i lergyta är att matlagningen ska få ta tid. Genom att låta det ta tid kan du få ett riktigt saftigt och härligt resultat.