/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

SAI

Sai Knivar
SAI
SAI
Det är ingen slump att Globals mest exklusiva serie heter just SAI, som betyder ”iögonfallande” på japanska. Knivserien SAI är en vidareutveckling av Globals klassiska serie. Knivarna från SAI har mer tyngd och en annan design än Globals klassiska knivar, men samma klanderfria kvalitet. De individuellt hamrade bladen ger dessutom varje kniv en unik karaktär. Serien täcker med sin mångsidighet alla dina behov med grönsaksknivar, brödknivar, kockknivar, skalknivar, Santoku och trancherknivar.  SAI är med sin elegans, exceptionella skärpa och prestanda Globals stolthet.

Skiljer sig från Globals klassiska knivar

Den största skillnaden mellan knivarna från serien SAI och de klassiska knivarna från Global är tyngden. SAI ligger tyngre i handen och har ett något större handtag efter önskemål från flitiga användare av Global. De har dessutom tre lager stål, där ett mjukare stål beskyddar det hårdare i mitten. Knivarna är designade med en hamrad yta, unik för varje kniv, och en kurvig profil som för tanken till svärd.

Tre år från ritbord till handeln

I SAI finns både själ och hjärta – det tog nämligen hela tre år att utveckla serien från ritbord till färdig produkt. Först tog man fram en kniv med plasthandtag, men bestämde sig ändå för att hålla sig till originalkonceptet och köra fullt ut på rostfritt stål.

Egenskaper

Material

Knivarna tillverkas i Tsubame, Japan, i vana händer som är experter på hantverket. De är uppbyggda av tre lager stål: kärnan är gjord av Globals egen stålblandning Cromova 18 och de två yttre lagren och handtaget är gjorda av ett mjukare stål. Detta ger knivarna fantastiska egenskaper: ytan är rosttålig och eggen sylvass. Dessutom blir svetsen mellan blad och handtag extra stark, då hela knivens yttre lager är gjorda i samma stål. Resultatet är en elegant, stabil och pålitlig kniv.

Stabilt och avslappnat grepp

Vad har SAI inte? Självklart är knivarna förutom att vara vackra också utformade för att ligga så bra som möjligt i handen. Mellan skaft och blad finns en försänkning för tummen, vilket ger ett stabilt, avslappnat och ergonomiskt riktigt grepp. Handtagen är ihåliga och fylls med sjösand för den perfekta vikten i handen. De har också fått en släng av de ikoniska svarta prickarna som pryder de klassiska handtag på de övriga knivarna från Global.

Så tar du hand om dina knivar från Global SAI på bästa sätt

Samma skötselråd gäller för Global SAI som för de andra knivarna från Global. Här kommer några tips på hur du kan ta hand om dina knivar för att förlänga knivarnas livslängd, så du får ha glädje och nytta av dem i många, många år. Dessa råd kommer från självaste Mino Tsuchida, eller “Mr Global” som han också kallas, mannen som förde Globalkniven från Japan ut i världen.
  • Diska knivarna för hand i ljummet vatten, aldrig i diskmaskinen där de kan slå emot andra föremål och skadas eller bli slöa. 
  • Diska och torka knivarna direkt efter att du använt dem. På så sätt undviker du att matrester ligger kvar och skadar bladet och att kniven rostar.
  • Håll dina icke-tandade knivar vassa genom att slipa dem regelbundet när behov uppstår. Mino Tsuchida rekommenderar våtslipning och står själv bakom MinoSharp, som har specialiserat sig på slipredskap för japanska knivar.
  • Undvik skärbrädor av väldigt hårda material såsom marmor och glas som kan skada kniven. Använd hellre trä eller plast.