/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Höganäs Keramik

Höganäs Keramik har med sin karaktäristiska keramik blivit en klassiker i många hem. Den runda och nästan lite bulliga formen på porslinet är lika robust att använda som vacker att titta på.
Höganäs Keramik
Höganäs Keramik
Finns i lager
Varumärke

    i

Kategori
Material
Designer
Färg
Pris
kr
kr
6 produkter
6 av 6 produkter

Historia

1909

Allt började 1909 när den skånska Kullabygden startade sin produktion av bruksföremål som både tålde och behöll värmen. Företaget som startades av Karl Andersson och Sigfrid Johansson hette från början Andersson & Johanssons Lergodsfabrik. Johansson var glasyrmästare och Andersson drejmästare.

1914

I början tillverkades endast små skalor av keramik, men redan 1914 var företaget med och ställde ut vid Baltiska utställningen i Malmö.

1967

Namnet Höganäs Keramik etablerades.

1970

Under 1970-talet gick företaget från att tillverka produkter i lera till att tillverka produkter i stengods. Under samma period gick produktionen från hantverksmässig till industriell.

2000

Under 2000-talet köptes företaget upp av Iittala Group.

Nya Höganäs Keramik

2010 fick designteamet Front, bestående av Sofia Lagerkvist, Anna Lindgren och Charlotte von der Lancken, uppdrag att ta fram nya former till Höganäs Keramik. Fronts design finns idag utställd på flera museer runtom i världen, så som MoMa i New York, Victoria & Albert Muesum i London och Centre Pompidou i Paris. När de skulle ta fram nya former till Höganäs Keramik hämtade de inspiration från sin uppväxt där det dukades med Höganäs Keramik under fikastunderna.

Olika färger

Keramiken finns i flera olika färger, däribland vit, grå, blå och röd. Välj en favorit eller blanda flera olika.

Ugnståligt

Keramiken tål 250 grader. Viktigt att tänka på är att keramikens botten alltid ska vara täckt med mat eller vätska och att keramiken ska ha ett avstånd på minst 1 decimeter från ugnsgrillen. Har du en varm form måste du först låta den svalna innan du ställer in den i frysen och vice versa. Om temperaturväxlingarna blir för häftiga kan keramiken spricka.

Ta hand om ditt porslin

Det är viktigt att ta hand om porslinet på rätt sätt för att det ska behålla sin glans länge.

Diskmaskin

Använd helst skölj- eller spolglansmedel om du ska diska i maskin. På så sätt minimeras friktionen och gör de också mer tåliga för repor när du staplar dem. Skölj och -spolglansmedel gör också porslinet mindre känsligt för metallbestick som annars kan lämna märken. Skulle ditt porslin få metallmärken på sig brukar det gå att få bort med putsmedel.
Träfaten till kopparna ska inte diskas i maskin utan enbart torkas av med en trasa. Olja gärna in dina fat då och då för att göra dem mer tåliga.

Skölj direkt

När du har ätit ska du helst skölja av tallrikarna så snart som möjligt efter måltiden. Detta för att förhindra missfärgningar som viss mat kan lämna efter sig.

Te- och kaffefläckar

Bildas det te- eller kaffefläckar i din tekopp eller kaffemugg som är svåra att få bort med vanligt diskmedel kan du blanda 2–3 msk citronsyra med maskindiskmedlet. Då brukar porslinet bli som nytt! Fastbränd mat Har du haft mat i en ugnsform som har bränt fast i kanterna får du lättast bort det genom att blötlägga ugnsformen i ungefär en halvtimme. Under den tiden brukar maten hinna lösas upp och det är bara att diska formen som vanligt.