/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Difference

Med glasen i serien Orrefors Difference kommer alla viner till sin rätt. Serien består av flera olika glas, framtagna för att passa olika typer av viner.
Difference
Difference
Visste du att ett vin kan smaka på helt olika sätt, beroende på vilket glas som det serveras i? Både doft och smak kan påverkas. Med rätt glas smakar vinet ännu bättre.
Glasen är designade av Erika Lagerbielke som har haft ett nära samarbete medvinskribenten Bengt-Göran Kronstam under designprocessen.

Välj rätt glas för bästa smakupplevelse

Glasen i serien är designade för att passa olika viner.
Glasen för röda viner:
  • Primeur
  • Mature
Glasen för vita viner:
  • Crisp
  • Fruit
Glaset för mousserande viner:
  • Sparkling
Glaset för vin producerat av torkade druvor:
  • Rich
Glaset för söta viner:
  • Sweet

Primeur

Primeur passar för unga röda viner som är präglade av druvans karaktär och har en bärig friskhet. De unga aromerna i vinet får utvecklas i glaset som har en stor luftvolym. Ur glaset kan du dricka alla sorters röda viner, oberoende av vilken druva det är gjort av.

Mature

Mature är framtaget för att passa mogna röda viner som har utvecklat en komplex smak och doft. Glaset har en stor yta som gör att vinet får andas djupt.
Perfekt för mogna viner från Bourgogne, Barolo Bordeaux, Rioja, Napa Valley med flera. Glaset passar även utmärkt för viner som är rika på alkohol, som exempelvis Amarone och Ripasso och solvarma och mogna viner från Australien och USA.
Den stora kupan gör att smakerna kommer fram på bästa möjliga sätt.

Crisp

Orrefors Difference Crisp passar för det vita krispiga vinet och många roséviner. För viner som utmärks av syra och fräschör passar Crisp perfekt. Drycken blir ännu friskare när det serveras i glaset. Exempel på viner som passar är Riesling, ung Chardonnay, Sauvignon Blanc och många roséviner.

Fruit

Fruit är anpassat för att fruktiga vita viner ska få utvecklas på bästa möjliga sätt. Glaset får vinet att smaka mer komplext. Förslag på viner som passar är klassiska vita bourgogner, mogen Riesling och Chablis, Chardonnay från Nya Världen, Verdicchio.

Sparkling

Orrefors Difference Sparkling kan även benämnas som Orrefors Difference champagneglas passar perfekt för mousserande vin, däribland champagne. Mousserande vin är friskt, fräscht och kan vara blommigt, fruktigt och brödigt. Den höga kupan för att bubblorna stannar kvar länge i glaset. Orrefors Difference Sparkling passar för vita och rosa mousserande viner, exempelvis champagne, prosecco och cava.

Sweet

Sweet passar utmärkt för söta viner. Den låga kupan gör att glaset fångar in hela buketten av dofter och smaker och låter den komma till sin rätt. Beroende på hur mycket vinet har utvecklats kommer du kunna känna honung, knäck, saffran och crème brûlée i doftpaletten. Sauternesviner är klassiska och uppskattade söta viner. Det framställs av äldelrötade druvor, där musten brukar får jäsa på ekfat för att vinet ska få mer karaktär.

Rich

Vin som är framställt av torkade druvor får en koncentrerad och komplex smak och doft. Glasets generösa kupa låter aromerna utvecklas fullt ut i glaset. Den stora mynningen gör att du slipper spritångor. Vin av torkade druvor har ofta en ganska hög alkoholhalt. Därför är glasens storlek måttliga. Exempel på viner framställda av torkade druvor är Amarone, Appassimento, Governo och Sfursat

Kristallglas munblåst i Småland

Glasen i serien Orrefors Difference är munblåsta i Småland. Det fina kristallglaset ger glaset en hög briljans, som är svår att motstå. Orrefors Difference återfinns bland många av de bästa restaurangerna i världen.