Skultuna
Skultuna Messingsbruk tillverkar metallföremål i mässing och silver för vardag och fest av högsta kvalitet. Sedan starten för över 400 år sedan har kvalitet och design utmärkt företaget och i utbudet hittar du allt från ljusstaken Liljan, Kin ljuslykta till kapsylöppnare Open Sesame och vaser.
Finns i lager
Kategori
Varumärke
S
Serie
Material
Tillverkningsland
Designer
Färg
Pris
kr
kr
82 produkter
40 av 82 produkter
Skultuna ljusstakar
Skultuna har en mängd olika ljusstakar. Den kändast och mest älskade är kanske ljusstaken Liljan som finns i mässing och silver, men även ljusstaken Rose, skyddsängel, kontorsljusstaken, adventsljusstaken och andra ljuslyktor och ljushållare. Vilken är din favorit?
Skultuna Kin
Det finns en mängd populära serier från det svenska varumärket. Skultuna Kin är en av dem och där hittar du bland annat de populära ljuslyktorna Kin.
Skultuna Bernadotte
Visste du att allas vår designprins Sigvard Bernadotte har formgivit flera nyckelprodukter för Skultuna? Men han är inte ensam Bernadotte om det. Prins Carl Philip Bernadotte har tillsammans med kompanjonen Oscar Kylberg har utformat bland annat ljusstaken Infinity och BK FLWR.
Sedan grundandet år 1607 har Skultuna varit Kunglig Hovleverantör och fick på 1980 talet ett nytt uppsving då Sigvard Bernadotte, född prins och på sin tid känd illustratör och formgivare, började rita för Skultuna. Sigvard Bernadotte skapade många fantastiska objekt, bland annat de klassiska salt- och pepparströare i mässing och silver.
Historia
I början av 1600-talet var Sverige hårt skuldsatta till Hansan. För att försöka få bukt med skulderna valde Karl IX bland annat att starta upp ett inhemskt mässingsbruk för att kunna exportera och därmed på sikt stärka kronan. Karl IX skickade ut några av sina lakejer med uppdrag att hitta en lämplig plats att uppföra detta nya mässingsbruk. De kom fram till att Skultuna var en lämplig plats eftersom Svartån som löper genom Västerås kunde stå för vattenkraften, kringliggande mark kunde stå för kol och timmer och det var inte allt för långt från Falu koppargruva där man fick råmaterialet.
Hantverk och tradition
Vid grundandet 1607, värvades de första gjutarmästarna till Sverige från Holland och Tyskland som tog med sig all den kunskap om tillverkning av olika mässingsobjekt som fortfarande används idag. Gjutarmästarna såg formgivningen som en del av hantverket och bidrog till att utforma ljuskronor och kandelabrar och den traditionen har sedan dess blivit en del av traditionen. Skultunas Messingsbruk ligger fortfarande på samma plats som vid starten för över 400 år sedan och den äldsta ljuskronan man vet om idag finns i Vårfrukyrkan i Enköping och är stämplad år 1619.
Skultuna idag
Trots att bruket har brunnit ner inte mindre än tre gånger och även svepts med vårfloden en gång så ligger det kvar på samma plats där det uppfördes för över 400 år sedan. Skultunas olika designer hittar man idag i många större varuhus runt om i världen och de ställer regelbundet ut sina kreationer på internationella designmässor och kammar hem priser för deras vackra skapelser på de internationella arenorna. Idag samarbetar de med några av de främsta internationella formgivare som exempelvis Monica Förster, Luca Nichetto, Lara Bohinc och GamFratesi. Idag är fabriken ett av de mest populära turistmålen i Sverige där man kan besöka museet, ta sig en shoppingtur i fabriksbutiken eller fika i deras café.