En Samlares Samling
Cervera Vintage har fått äran att sälja vissa delar av Albin Kristenssons magnifika kollektion av föremål bestående av en blandning av 1900-talets vassaste formgivare. Vintage fantaster kan förvänta sig såväl klassiska serviser såsom Hertha Bengtssons ”Koka Blå” och Helmer Ringströms charmigt prickiga ”Amanita” som mer sällsynta serviser som Wilhelm Kåges lekfulla serie ”Bungalow” med gul dekor, formgiven 1930 samt Kjell Blombergs intagande dekor ”Pigg”, vilken tillverkades av Gelfe porslinsfabrik 1953–69.
I en spatiös funkisvilla från sent 1930-tal i Åhus, arkitektritad av Hans Bergström, huserar en av Skånes största, privata samlingar av svenskt porslin, keramik och glas från 1900-talet.
Samlingen består av cirka 5000 föremål, där Stig Lindbergs fajanser är ett kärt specialområde för Albin och drömmen är att komplettera den redan imponerade kollektionen med en fajans från Stig Lindbergs eget hem.
Just samlandet av kaffekopparna började 2001 av Albins fru Ida och budgeten var initialt 50 kr per kopp. I dag har de cirka 600 koppar och många av dem är i dag värda flera tusentals kronor styck. Där de mest eftertraktade på marknaden är Marianne Westmans tekopp ”Picknick”, ”Pynta” av Stig Lindberg, Eugen Trosts ”Zebra” samt serierna ”Solros” och ”Bukett” från Gefle. Vissa av kopparna är även utställda på Klosterbageriet, vid Klosterruinen i gamla Åhus, vilket drivs av Ida Kristensson och där gästerna även får sitt kaffe och sina bakverk serverade på Vintage-porslin.
Albin Kristensson vem är du och hur skulle du beskriva inriktningen på din samling?
Jag är absolut en samlare! Men jag är även en entreprenör, så jag vill gärna att sakerna jag samlar på ska stiga i värde. Fokus på samlingen rent tidsmässigt är 1940–1970-talet, men kaffekoppar har vi från 1860–1990-talet.
Hur kommer det sig att du just började samla på porslin och glas?
Jag har från början fått detta intresse genom min far, Kexa. Han körde runt på lokala auktioner och det var alltid spännande att se vad han släpade hem. Svenskt glas och porslin var en av min fars favoritområden och det smittade av sig. Jag tycker Sveriges formgivare var bland de bästa i världen under 1900-talet, inte minst på glas, porslin och keramik. Formspråk, färger och mönster sticker ut, om man jämför med exempelvis England eller Centraleuropa. Serier såsom Berså, Pynta eller Picknick utmärker sig rent stilistiskt och är fortfarande ultramoderna fastän de är gjorda runt 1960. Även en hel del Gefle porslin av bland annat Helmer Ringström, känns både djärvt och före sin tid.
Vilka är dina topp tre favoriter till samlingen?
En stor vit, vacker golvvas med geometriska mönster, formgiven av en av mina favoriter, Hertha Bengtsson för Rörstrand. Den är både lågmäld och klassisk, men samtidigt otroligt modern. Min andra favorit är golvvasen "Lansett" av Ingrid Atterberg för Upsala-Ekeby, där glasyren nästan ser metallisk ut. Den är i form och mönster långt före sin tid.
Slutligen en fajansvas av Stig Lindberg för Gustavsberg av fajansmålaren Hellinä Pitkänen. Stig Lindbergs fajanser är mina absoluta favoriter. Jag tycker denna vas har det mesta av det jag tycker om och blommorna i mynningen tar den till den absolut högsta nivån.
Är det några specifika objekt i samlingen som du har något starkt personligt minne knutet till?
Jag letade i tio år efter en svart ”Colora”, formgivare Sven Palmqvist. Jag hade bara sett den på Orrefors museum tidigare och blev otroligt lycklig när jag hittade den på Degeberga samlarmarknad till ett väldigt moderat pris. ”Colora” är i själva verket en ”Fuga” skål, men med betydligt mer färgpigment i glaset.
Vilket objekt i samlingen skulle du aldrig kunna skiljas i från?
Vi har en hel del Stig Lindberg fajanser och cirka 600 (en av varje) svenska kaffekoppar som vi förmodligen aldrig kommer att sälja. Men jag saknar faktiskt en som jag tycker är för dyr, Stig Linbergs ”Linnea” med stilistiska blommor. Från början så förvarade vi alla kaffekoppar i köket, så då fick man nya favoriter varje dag.
Vad använder ni för serviser hemma?
Som vardagsservis använder vi just nu ”Olivia” den är helt svart och formgiven av Stig Lindberg. Till fest brukar vi alternera mellan ”Wexiö Guld” av Arvid Ekberg, Hertha Bengtssons ”Blå Eld” eller Stig Lindbergs ”Pynta” och ”Linnea”.
Finns det något/ några keramik eller glasföremål som du ständigt är på jakt efter?
Kaffekoppar som vi inte har, Stig Lindberg fajanser, större vaser från Upsala-Ekeby och svenska serviser.
Vilka är dina bästa tips för personer som vill börja samla?
Börja snarast! Det är en härlig känsla när man hittar något nytt till sin samling! Förbättra din samling över tid. Den största delen av samlande är jakten!