/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Vem var Stig Lindberg?

Vem var Stig Lindberg?
Vem var Stig Lindberg?
Stig Lindberg (1916 – 1982) blev snabbt en av Sveriges mest framstående och folkkära formgivare under 1900-talet. Hans nyskapande estetik räknas än i dag till tidlösa klassiker och är eftertraktade samlarobjekt på marknaden. Efter en tvåårig utbildning på konstfack började Lindberg på Gustavsbergs Porslinsfabrik redan 21 år gammal som lärling under Wilhelm Kåge och var sedan verksam där resten av livet.
Under sin tid som både designer och konstnärlig ledare för Gustavsbergs utformade han bland annat sina ikoniska dekorer till serier såsom Berså, Prunus, Pynta, Spisa Ribb, samt Adam och Eva.
En lekfull och snillrik allkonstnär som förutom formgivare av keramik var verksam som barnboksillustratör, industridesigner, kreatör av textiltryck för NK och lärare på Konstfack.
Lindbergs estetik karaktäriseras av ett stort mått färg och fantasifulla kompositioner där hans formgivning ofta hämtar inspiration från naturen. Designerns humoristiska personlighet fångas även med en lätt surrealistisk twist, i serier såsom Löja.
Kuriosa
  • Under sin uppväxt i Umeå hade Stig Lindberg först siktet inne på att bli konsertpianist.
  • Den norrländska konstnären Helmer Osslund, som även var verksam på Gustavsbergs under 1890-talet, var en stor inspirationskälla för Lindberg.
  • Utformade servisen Spisa Ribb till utställningen H55 i Helsingborg 1955.
  • Finns representerad i samlingar på Victoria & Albert Museum i London, samt Museum of Modern Art i New York.
Är du på jakt efter någon av Lindbergs klassiker, se nedan. Eller har du liknande föremål att sälja? Gör en värdering här.
Finns i lager
Varumärke

    K

Kategori
Material
Färg
Pris
kr
kr
0 produkter