/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Chilenska pumpabröd - Sopaipilla280 gram rostad pumpa (motsvarar cirka 0,5 L rå pumpa)Cirka 280 gram vetemjöl1 msk bakpulver2/3 msk salt2 msk smörFritera i 500 ml frityrolja
Gör så här1. Pumpa rostas i ugnen, i cirka 30 minuter på 225 grader. Skär pumpan i 3×3 cm stora bitar, som också har skalet borttaget. Rör runt i olja, så att det täcker bitarna. Lägg på bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen.2. Blanda alla ingredienser (förutom frityroljan) och kavla ut degen till 3-5 mm tjocklek.3. Nagga degen med en gaffel.4. Använd gärna ett glas eller ett annat verktyg för att stansa ut små degcirklar, cirka 5-10 cm i diameter (beroende på tycke och smak).5. Värm oljan till 190°C och fritera. De är klara när de har puffat sig lite och är gyllenbruna i färgen. Ta upp bröden med hålslev och låt dem svalna på hushållspapper.6. Ät dem som de är till soppa eller pudra florsocker över dem och ät som efterrätt eller fika!

Chilenska pumpabröd - Sopaipilla

Recept av Mikael Wallentin Åström från @skedamedoss
Pumpabrödet Sopaipilla äts i Chile under hösten och genom vintern. Mikael föddes i Chile och bara några månader gammal adopterades han till Sverige, till en svensk-chilensk familj. Abuelita – mormor – bakade de här bröden, så snart pumpasäsongen började. De kan ätas som de är eller med pudrat florsocker över. Matbröd eller fika? Både och!
280 gram rostad pumpa (motsvarar cirka 0,5 L rå pumpa)
Cirka 280 gram vetemjöl
1 msk bakpulver
2/3 msk salt
2 msk smör
Fritera i 500 ml frityrolja

Gör så här

1. Pumpa rostas i ugnen, i cirka 30 minuter på 225 grader. Skär pumpan i 3×3 cm stora bitar, som också har skalet borttaget. Rör runt i olja, så att det täcker bitarna. Lägg på bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen.
2. Blanda alla ingredienser (förutom frityroljan) och kavla ut degen till 3-5 mm tjocklek.
3. Nagga degen med en gaffel.
4. Använd gärna ett glas eller ett annat verktyg för att stansa ut små degcirklar, cirka 5-10 cm i diameter (beroende på tycke och smak).
5. Värm oljan till 190°C och fritera. De är klara när de har puffat sig lite och är gyllenbruna i färgen. Ta upp bröden med hålslev och låt dem svalna på hushållspapper.
6. Ät dem som de är till soppa eller pudra florsocker över dem och ät som efterrätt eller fika!