/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Danskt wienerbrödCa 18 st 50 g jäst2 ½ dl mjölk1 ägg½ tsk salt2 msk strösocker8-10 dl vetemjöl400 g smörFYLLNING2 dl mjölk5 msk marsanpulver1-2 dl hallonsyltGARNERING2 dl florsockerVatten
Gör så här1. Kyl alla ingredienser, även mjölet och sockret.2. Smula ner jästen i mjölken. Tillsätt ägg, socker, salt och mjöl, lite i taget. Arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila i kylen i 10 min.3. Kavla ut degen till en rektangel, ca 30 x 40 cm, på mjölat bakbord. Använd en kall kavel.4. Skär kylskåpskallt smör i 10–12 skivor. Lägg dem på ena deghalvan. Lämna kvar en fri kant på 2–3 cm. Vik upp kanterna över smöret. Vik sedan över den fria halvan. Nyp till kanterna. Vrid degen ett kvarts varv så att du har den vikta kanten mot dig. Kavla försiktigt ut degen till en rektangel igen, ca 2 cm tjock.5. Vik degen i tre delar (ett treslag) och vrid den ett kvarts varv så att du har skarven mot dig. Kavla återigen ut degen till en rektangel och vik sedan ihop den i tre delar. Kavla ut och vik ihop den ytterligare två gånger och lägg den sedan hopvikt och övertäckt i kylen i ca 15 min.6. 7. Ta ut degen och kavla ut den till en ca 1 cm tjock rektangel. Skär 1–1 1⁄2 cm breda remsor. Tvinna och snurra ihop dem till åttor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.8. Lägg en klick vaniljkräm i ena halvan av åttan och en klick sylt i den andra halvan. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på galler.9.

Danskt wienerbröd

Danskt wienerbröd
Ingredienser
Ca 18 st

50 g jäst
2 ½ dl mjölk
1 ägg
½ tsk salt
2 msk strösocker
8-10 dl vetemjöl
400 g smör

FYLLNING
2 dl mjölk
5 msk marsanpulver
1-2 dl hallonsylt

GARNERING
2 dl florsocker
Vatten

Gör så här

1. Kyl alla ingredienser, även mjölet och sockret.
2. Smula ner jästen i mjölken. Tillsätt ägg, socker, salt och mjöl, lite i taget. Arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila i kylen i 10 min.
3. Kavla ut degen till en rektangel, ca 30 x 40 cm, på mjölat bakbord. Använd en kall kavel.
4. Skär kylskåpskallt smör i 10–12 skivor. Lägg dem på ena deghalvan. Lämna kvar en fri kant på 2–3 cm. Vik upp kanterna över smöret. Vik sedan över den fria halvan. Nyp till kanterna. Vrid degen ett kvarts varv så att du har den vikta kanten mot dig. Kavla försiktigt ut degen till en rektangel igen, ca 2 cm tjock.
5. Vik degen i tre delar (ett treslag) och vrid den ett kvarts varv så att du har skarven mot dig. Kavla återigen ut degen till en rektangel och vik sedan ihop den i tre delar. Kavla ut och vik ihop den ytterligare två gånger och lägg den sedan hopvikt och övertäckt i kylen i ca 15 min.
6. Fyllning: Häll mjölken i en bunke och vispa i marsanpulvret. Låt det stå kallt i ca 15 min.
7. Ta ut degen och kavla ut den till en ca 1 cm tjock rektangel. Skär 1–1 1⁄2 cm breda remsor. Tvinna och snurra ihop dem till åttor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
8. Lägg en klick vaniljkräm i ena halvan av åttan och en klick sylt i den andra halvan. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på galler.
9. Garnering: Blanda florsocker och lite vatten till en tjock glasyr och spritsa den på bröden.

Lämna recension