/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Drottningtårta med marängVANILJBOTTEN3 ägg3 dl strösocker1 tsk vaniljpulver75 g smör1 ½ dl mjölk, 3 procent4 dl vetemjöl2 tsk bakpulver1 tsk saltMARÄNGBOTTEN2 äggvitor1 ½ dl strösocker2 dl puffat ris200 g vit choklad DROTTNINGMOUSSE100 g blåbär100 g hallon3/4 dl gelésocker3 dl vispgrädde200 g färskost, t ex Philadelphia1 citron, skaletFYLLNING7 dl vispgrädde200 g hallonGARNERINGFärska bär
Gör så här1.2.3.4.5.6.7.8.9.10.11.12.13.14.

Drottningtårta med maräng

Stig in i den klassiska svenska konditorivärlden och baka denna ljuvliga drottningtårta med maräng. Denna ikoniska tårta lockar med sina luftiga lager av maräng med vaniljkräm, färskt vispad grädde och saftig drottningmousse, allt täckt av en generös topping av grädde och färska bär. Utforska konsten att skapa den perfekta balansen mellan sött och syrligt med detta eleganta recept på en förförisk tårta. Drottningtårta med maräng när den är som bäst.
Drottningtårta med maräng
Ingredienser
VANILJBOTTEN
3 ägg
3 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
75 g smör
1 ½ dl mjölk, 3 procent
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt

MARÄNGBOTTEN
2 äggvitor
1 ½ dl strösocker
2 dl puffat ris
200 g vit choklad

DROTTNINGMOUSSE
100 g blåbär
100 g hallon
3/4 dl gelésocker
3 dl vispgrädde
200 g färskost, t ex Philadelphia
1 citron, skalet

FYLLNING
7 dl vispgrädde
200 g hallon

GARNERING
Färska bär

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform, cirka 20 cm i diameter, med smort bakplåtspapper, både i botten och upp på kanterna. Täck den gärna så att papperet går över kanterna eftersom bottnen blir hög i ugnen.
2. Vispa ägg, socker och vaniljpulver ljust och pösigt i cirka 5 min.
3. Smält smöret och häll i mjölken så det blir ljummet. Vänd ner det i äggsmeten.
4. Blanda ihop alla torra ingredienser och sikta ner det. Vänd om med stora luftiga tag tills smeten blir jämn.
5. Häll smeten i formen. Grädda bottnen i nedre delen av ugnen i cirka 45 min. Låt bottnen svalna på galler. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
6. Marängbotten: Vispa ägg- vitorna till hårt skum. Tillsätt sockret under vispning. Vispa till blanka, fasta toppar.
7. Vänd ner det puffade riset. Bred ut smeten till ett 3 cm tjockt lager i en springform, 20 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper.
8. Grädda marängbottnen i 60–90 grader. Låt den svalna.
9. Smält chokladen och pensla hela marängen så den täcks. Låt det stelna.
10. Drottningmousse: Koka upp bären och mixa dem fint med stavmixer. Häll i gelésockret och blanda så det löser sig helt. Låt det svalna och rör om då och då så purén blir jämn.
11. Vispa grädden ganska hårt och vänd ihop den med bären. Rör färskosten mjuk och vänd ner den tills moussen blir jämn. Tillsätt citronskal. Ställ moussen täckt med plastfolie i kylskåp tills tårtan ska fyllas.
12. Skär vaniljbottnen i 3 delar. Vispa grädden ganska hårt. Spritsa en ram av grädde på en vaniljbotten. Fyll på med hälften av moussen. Lägg på marängbottnen.
13. Spritsa en ram av grädde på marängbottnen och fyll ringen med halvmosade hallon. Lägg på en vaniljbotten och spritsa en ram av grädde. Fyll med mousse och avsluta med en till vaniljbotten.
14. Spackla hela tårtan med ett tunt lager grädde runt om hela. Ställ tårtan kallt i 15 min. Spackla ett jämnt lager grädde runt hela tårtan och dekorera med färska bär

Lämna recension