/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Klassisk semlaCa 6 st50 g rumsvarmt smör5-6 dl vetemjöl25 g jäst1 dl mjölk, kylskåpskall1 ägg½ dl vit sirap½ tsk salt2 tsk stött kardemummaPENSLING1 äggFYLLNING250 g mandelmassa½ dl mjölk2 droppar bittermandelarom½ dl florsocker½ dl inkråm från bullarna2 ½ dl vispgrädde GARNERINGFlorsocker
Gör så här1. Kör smör och vetemjöl i en matberedare. Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen löst sig.2. Tillsätt ägg, sirap, salt och kardemumma. Arbeta samman mjölblandningen med degvätskan till en smidig deg, ca 5 min i hushållsassistent eller ca 10 min för hand.3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 2 tim.4. Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut den till 6 runda bullar, ca 125 g. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ytterligare 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.5. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen i 5–7 min. Låt bullarna svalna på galler.6. Klipp av trekantiga lock i bullarna. Gröp ur inkråmet. Blanda mandelmassan med en del av det och de övriga ingredienserna, förutom grädden, i en matberedare till en slät smet. Fyll semlorna med blandningen.7. Vispa grädden. Spritsa eller klicka den på de fyllda bullarna. Lägg locken på grädden. Sikta över florsockret och servera semlorna.

Klassisk semla

Klassisk semla
Ingredienser
Ca 6 st

50 g rumsvarmt smör
5-6 dl vetemjöl
25 g jäst
1 dl mjölk, kylskåpskall
1 ägg
½ dl vit sirap
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma

PENSLING
1 ägg

FYLLNING
250 g mandelmassa
½ dl mjölk
2 droppar bittermandelarom
½ dl florsocker
½ dl inkråm från bullarna
2 ½ dl vispgrädde

GARNERING
Florsocker

Gör så här

1. Kör smör och vetemjöl i en matberedare. Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen löst sig.
2. Tillsätt ägg, sirap, salt och kardemumma. Arbeta samman mjölblandningen med degvätskan till en smidig deg, ca 5 min i hushållsassistent eller ca 10 min för hand.
3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 2 tim.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut den till 6 runda bullar, ca 125 g. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ytterligare 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen i 5–7 min. Låt bullarna svalna på galler.
6. Klipp av trekantiga lock i bullarna. Gröp ur inkråmet. Blanda mandelmassan med en del av det och de övriga ingredienserna, förutom grädden, i en matberedare till en slät smet. Fyll semlorna med blandningen.
7. Vispa grädden. Spritsa eller klicka den på de fyllda bullarna. Lägg locken på grädden. Sikta över florsockret och servera semlorna.

Lämna recension