/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Ugali med köttgryta och spenatsås6 personer13 dl vatten7,5 dl ugali-majsmjöl exempelvis Maganjo Maize Flour
Gör så här1. Låt vattnet koka upp.2. Häll i mjölet, någon deciliter i taget, och vispa kraftigt med en tjock träslev.3. Fortsätt röra kraftigt och länge tills gröten får en mycket seg och fast konsistens. Se till att undvika luftbubblor i gröten.4. Portionera ut ugalin till 6 personer eller lägg på ett större fat att dela på.

Ugali med köttgryta och spenatsås

Recept av Abel Kipaso
En klassisk rätt i Tanzania är Ugali - en mild och fast gröt som görs på majsmjöl. Ugali kan ätas med allt från stekt fisk, grönsaker, grillat kött eller olika typer av grytor. Det är vanligt att ha flera olika såser tillsammans med Ugali. Abel Kipaso har lagat två klassiska såser och en sallad: Mchicha wa Nazi (spenatsås med kokosmjölk), Rosti ya Nyama ya N’gombe (köttgryta med nötkött) och Kachumbari (tomatsallad). Ugali äts traditionsenligt med höger hand. Ta en liten klump ugali som du rullar till en boll i handen, gör en liten grop men tummen och fyll gropen med valfri sås.
Ugali
6 personer
13 dl vatten
7,5 dl ugali-majsmjöl exempelvis Maganjo Maize Flour

Gör så här

1. Låt vattnet koka upp.
2. Häll i mjölet, någon deciliter i taget, och vispa kraftigt med en tjock träslev.
3. Fortsätt röra kraftigt och länge tills gröten får en mycket seg och fast konsistens. Se till att undvika luftbubblor i gröten.
4. Portionera ut ugalin till 6 personer eller lägg på ett större fat att dela på.
Mchicha wa Nazi - spenatsås med kokosmjölk
500 g färsk spenat (går även att byta ut till fryst)
1 msk rapsolja
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tomat
1 tsk gurkmeja
250 ml kokosmjölk
Salt och peppar
1. Blanchera spenaten genom att koka upp vatten, lägg i spenaten och låt koka några minuter, häll av vattnet och pressa ut det sista vattnet ur spenaten.
2. Finhacka tomat och lök.
3. Stek gul lök och vitlök i oljan tills den mjuknat.
4. Addera spenat, kokosmjölk, gurkmeja och tomat.
5. Låt koka ca 10 minuter och smaka av med salt och peppar.
Rosti ya Nyama ya N’gombe - köttgryta med nötkött
2 msk rapsolja
2 röd lök
1 msk rörsocker
5 vitlöksklyftor
3 msk riven ingefära
1 hel habanero chili
2 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
800 g nötkött högrev (eller lammkött)
1 morot
1 potatis
3 lagerblad
1 kruka bladpersilja
Salt och peppar
1. Skiva rödlök i tunna skivor. Stek lök och rapsolja i en större gryta tills den mjuknat. Strö över rörsocker och karamellisera rödlöken.
2. Pressa vitlöksklyftor och riv ingefära. Blanda med löken och tomatpuré. Låt steka tillsammans några minuter, därefter häll över krossade tomater och lägg i habanero chilin. Låt koka på medelhög värme i ca 10 minuter.
3. Under tiden skär köttet i små bitar och stek på hög värme. Salta och peppra köttet. Lägg åt sidan när köttet är genomstekt och har en fin stekyta.
4. Riv morot och potatis och blanda i grytan. Lägg även i köttet och lagerblad.
5. Låt grytan koka på medelhög värme ca 15 minuter och smaka av med salt och peppar. Blanda i extra riven ingefära, vitlök och chili efter smak.
6. Hacka persilja och blanda i grytan innan servering.
Kachumbari - tomatsallad
4 tomater
1 halv grön paprika
1 gul lök
1 chili
1 citron, endast saften
Salt

Gör så här

1. Skiva tomat, lök och paprika i tunna skivor. Finhacka chilin.
2. Blanda alla grönsaker i en skål och pressa över citronsaften. Strö över salt efter smak.
3. Tryck till grönsakerna med en träslev så att allt blandas och tar smak av citronen och chilin.
4. Servera som tillbehör till ugali, köttgrytan och spenatsåsen!