/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Ostindia Svart

Rörstrands ikoniska serie Ostindia nu i en sober svart modell!
Kanske är Rörstrand Ostindia bekant sedan tidigare – och nu kommer den ikoniska serien i en elegant svart modell! Servisen Ostindia från Rörstrand har med sina klassiska blommor mot vitt porslin blivit en storfavorit världen över och till och med röstats fram som århundradets servis av svenska folket. Nu är det alltså dags för en nytappning.
Ostindia Svart
Ostindia Svart

Rörstrands Ostindia Svart

Den klassiska serien Ostindia från 1932 utökades 2012 med syskonkollektionen Ostindia Floris formgiven av Caroline Slotte och Anna Lerinde. Det senaste tillskottet är alltså Ostindia svart, och de tre serierna går utmärkt att mixa och matcha för att sätta en personlig prägel på dukningen.

Ostindia Svart servis

I servisen ingår kaffekoppar och tekoppar, tallrikar, serveringsskålar och serveringsfat, skålar och djuptallrikar.

Ostindia Svart Kaffekopp

Vacker kaffekopp med öra och tunna kanter som gör att allt du dricker smakar gott. Kaffekoppen finns i två storlekar, 30 cl och 40 cl. Den mindre passar kanske allra bäst till morgonkaffet eller eftermiddagsfikan, medan den lite större lämpar sig bäst för te eller den mest hängivna kaffeälskaren. Tål maskindisk och mikrovågsugn. 

Ostindia Svart Tallrik

Tallriken i svart finns i två storlekar, 21 cm och 27 cm. Den mindre storleken passar bra till förrätt, efterrätt eller frukost, medan den större är i klassisk storlek av en mattallrik. Tål både maskindisk och mikrovågsugn. 

Ostindia Svart Serveringsskål

Ostindia serveringsskål är verkligen kronan på verket på middagsbordet! Bara fantasin sätter stopp för vad som kan serveras ur den härliga skålen.

Ostindia Svart Serveringsfat

Detta vackra ovala serveringsfat är både vackert och praktiskt – det tål nämligen ugnsvärme! 

Ostindia Svart Skål

Skålen på 50 cl passar både till frukostflingorna och soppan. Eller varför inte som dessertskål? Skålen tål maskindisk och mikrovågsugn.

Ostindia Svart Djup tallrik

Föredrar du en flatare djuptallrik till soppan eller yoghurten? Då är djuptallriken rätt val. 

Nils Emil Lundström – Ostindias formgivare och fader

Formgivaren Nils Emil Lundström beskrivs som en av Rörstrands mest mångsidiga och mångåriga trotjänare. Han anställdes redan 1986 som mönsterritare och fortsatte i hela 40 år. Han blev känd för sina tavelmotiv till serviser och vaser. Ostindia är en av hans största och mest bestående bedrifter. Du har väl hört den fascinerande historien om hur servisen kom till…? 

Historien om Ostindia

Året är 1745 och ett skepp på väg till Kina från skeppsbrott utanför Göteborg. Bland sakerna som räddas finns en porslinsskärva från en tallrik som hamnar i ett skåp på Rörstrands porslinsfabrik i Stockholm. Där ligger den tills chefsfrun ser skärvan och tycker att de absolut måste göra något av den. Sagt och gjort, år 1932 är det den som står modell när en ny servis ska tas fram. Det är Nils Emil Lundström som står för jobbet. Resten är, som man säger, historia. Här kan du läsa mer om serien och kolla in de andra systerkollektionerna.

Rörstrands Ostindia Serier

Den svarta varianten är den allra nyaste, men det finns några fler. Förutom den svarta hittar du Ostindia med blått mönster och Ostindia Floris hos oss på Cervera.

Mixa olika mönster i en dukning

Ett som är säkert är att Rörstrands älskade Ostindia mönster aldrig kommer att gå ur modet så varför inte duka med både blå och svart?