/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Ostindia

Ostindia är den populära servisen från Rörstrand. Faktiskt så populär att svenska folket i en omröstning utnämnde den till att vara århundradets servis. Det blåblommiga mönstret mot den vita bakgrunden känns klassiskt och tidlöst.
Ostindia
Finns i lager
Varumärke

    T

Kategori
Material
Färg
Pris
kr
kr
31 produkter
31 av 31 produkter

Historia

Året var 1745 när ett skepp utanför Göteborg fick skeppsbrott. Skeppet var på väg tillbaka till Kina. En del saker från skeppet hann som tur var räddas och de sakerna lyftes i land. En av de sakerna var en porslinsskärva från en tallrik som fick en plats i ett skåp hos Rörstrands porslinsfabrik. Den dåvarande chefen Knut Almström hade sin fru på besök en dag och när hon såg porslinsskärvan sa hon att det tyckte hon att dem borde göra något av. Knut lyssnade på sin fru och 1932 var det den porslinsskärvan som ställdes fram för inspiration när en ny servis skulle tas fram. Mönstret som blev det vi är bekanta med idag ritades av Nils Emil Lundström.
Den första servisen tillverkades av flintgods. Dekoren trycktes och kanten målades för hand.

Nytillverkning

År 1988 tog man upp nytillverkning av servisen och den togs då fram i fältpatsporslin.

Nils Emil Lundström

Mönsterritaren Nils Emil Lundström anställdes av Rörstrands porslinsfabrik 1896 och arbetade där fram till 1935. Det var Lundström som tog fram det populära mönstret till Rörstrands servis Ostindia.
Lundström föddes i januari 1865 i en by som hette Åbyn, belägen i Västerbotten. När han hade tagit sin studentexamen i Uppsala begav han sig till Düsseldorf, vilket han gjorde 1885–1889. Därefter flyttade han till Stockholm för att gå Konstakademin 1889–1892. Därefter flyttade han till Berlin där han ägnade sig åt självstudier 1892–1894.

Produkter

Ostindia-servisen består av tallrikar, assietter, koppar, muggar, skålar och fat. Med Ostindias servis får du en tidlös dukning. Mönstret känns lika aktuellt idag som när det först togs fram. Porslinet passar i lägenheten i stan såväl som i huset på landet. Det är helt enkelt en servis som kommer att vara med dig länge. Servisen passar lika bra att duka fram till frukosten som middagsbjudningen.

Tallrik

I servisen hittar du flera tallrikar i olika storlekar och utföranden. Vare sig du är på jakt efter en vanlig mattallrik, en djup tallrik eller en assiett hittar du det.

Mugg

Det finns flera olika muggar och koppar, anpassade för både kaffe och te. Vare sig du vill ha en hög mugg eller en lägre kopp lär du hitta något som faller dig i smaken.

Skål

Ostindia har både små och stora serveringsskålar. Dessutom kan du även hitta både äggkoppar och soppskålar bland servisens alla delar.

Tekanna

Ingen tebjudning utan en tekanna. Ostindias tekanna blir vacker att ställa fram tillsammans med tekoppar och sockerskål. Är du en tefantast som helst både startar och avslutar dagen med te? I så fall kanske det är Ostindias tekanna som är din nya följeslagare?

Ostindia Floris

År 2012 började Ostindia Floris att produceras efter att Anna Lerinder Och Caroline Slotte tagit fram ett nytt mönster inspirerat av originalet. Kombinera gärna Ostindia med Ostindia Floris.

Ostindia Svart

Ostindia Svart har samma mönster som den klassiska Ostindia-servisen, men i stället för blått mönster är det svart. Svart är klassiskt och sobert och brukar uppskattas av många.