/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Mon Amie

Mon Amies porslin är den perfekta presenten att ge till den som vill kunna njuta av den klassiska formgivningen i sin vardag. Porslinet brukar uppskattas lika mycket av de som har en dragning mot 50-talets design som de som gillar samtida design, återigen ett tecken på mönstrets ständiga aktualitet.
Mon Amie
Mon Amie
Finns i lager
Varumärke

    G

Kategori
Material
Designer
Färg
Pris
kr
kr
30 produkter
30 av 30 produkter

Mon Amie porslin

Idag finns allt från mattallrik, djup tallrik, assiett, skål, mugg, gräddkanna till tekanna i serien. Fyll hela köksskåpet med Mon Amie koppar och tallrikar eller låt porslinet bli en utstickande detalj i kombination med andra muggar eller assietter.
Hos Cervera kan du hitta ett stort utbud av Mon Amies porslin och även tillhörande textilier och servetter.

Marianne Westman

Design Marianne Westman
Det började som en skiss framtagen en regnig midsommarafton och slutade som en designklassiker. Marianne Westmans mönster Mon Amie är idag en älskad favorit i många hem och det är inte så konstigt, mönstret och färgerna är lätta att tycka om.
Det var i slutet av 1940-talet som Marianne Westman avbildade den vita blomman skvattram, hon var då bara 22 år. Efter att hon hade tagit sin examen på Konstfack utvecklade hon sin skiss på Rörstrand. Blomman blev koboltblå och servisen fick namnet Mon Amie. Mon Amie betyder ”Min vän” och nog är väl det ett passande namn till servisen som gör sig bra till både kaffebjudningen och middagsbjudningen?
Porslinet lanserades 1952 och fick på en gång en stor genomslagskraft. Både mönster och färger var något nytt för tiden och uppenbarligen var det vad många suktade efter. Det mesta av det porslin som fanns på marknaden hade fram till dess varit ganska mörkt, men med Mon Amie fick vitt, blått och lekfullt i stället ta plats.
Marianne Westman fick anställning på Rörstrand i Lidköping 1950 och arbetade där fram till 1971. Under sin tid på Rörstrand tog hon fram flera klassiker, däribland även servisen Picknick.
På Rörstrand var Marianne Westman en uppskattad formgivare som gick under namnet ”porslinsmamman”. Efter sin anställning på Rörstrand arbetade Marianne Westman på andra glasbruk under några år och sadlade sedan om till frilansare för att slutligen designa mönster för familjens textilateljé som hade startats upp av hennes syskon Bruno och Inga-Lill Westman under 50-talet.

Utställningar

Marianne Westmans serviser finns idag i Sverige utställda på bland annat Rörstrands museum i Lidköping och Nationalmuseum och Nordiska museet i Stockholm. Hennes arbete går även att finna i museer i Helsingborg, Stedelijk Museum i Amsterdam och Faenza Museum i Italien.

Återlansering

Mon Amie lanserades på nytt 2008, när Marianne Westman fyllde 80 år, då med nya former på koppar och fat. Porslinserien känns lika aktuell idag som när den tillverkades och när den återlanserades, precis så som det ska vara med en klassiker. Mon Amies nyproduktion fortsätter hela tiden. Äggkopp, kakfat, burk med lock, mjölkkanna, bricka och uppläggningsfat är några av de produkter som tillkommit i och med nyproduktionen. Kaffekoppar och temuggar har fått nya former som passar hur många dricker sitt kaffe eller te idag.
Mon Amies mönster finns även på textiler och andra produkter. Varför inte införskaffa ett paraply, en kökshanduk eller servetter med det populära mönstret?